12. jula 1995. godine u Potočarima su rođene četiri bebe

Date:

Svanida Memišević fotografije, džemper, majicu i košulju, predmete koji su pripadali ubijenim članovima njene porodice, poklonila je na trajno čuvanje Memorijalnom centru.

– Predmete koje posjedujem od brata Azmira, oca Asima te supruga Jusufa je prenijela moja sestra Esma. Ja sam ih čuvala sve do danas (2021.) i odlučila da ih doniram Memorijalnom centru Srebrenica, jer će biti trajno sačuvani i govorit će o ubijenima u genocidu – poručila je Svanida Memišević, stoji na Facebook stranici Memorijalnog centra Srebrenica.

Četiri bebe rođene su 12. jula 1995. godine u Potočarima, a Svanida Memišević rodila je jednu od njih. Ona je početkom rata sa porodicom živjela u srebreničkom naselju Velika Daljegošta. Padom sela pod okupaciju izbjegli su u selo Jagodnja, a kasnije u Srebrenicu, gdje se 1993. godine Svanida udala za Memišević Jusufa. U Srebrenici su ostali do jula 1995. godine.

– Padom Srebrenice pod okupaciju tzv. Vojske RS, žene i djeca su krenuli prema bazi holandskog bataljona u Potočarima tražeći spas. Jedna od njih, već tad u poodmakloj trudnoći, bila je i Memišević Svanida. Zajedno sa njom u bazi holandskog bataljona je bio otac Asim Harbaš. Drugi dan njenog boravka u Potočarima, unutar baze, 12. jula 1995., Svanida je na svijet donijela zdravog dječaka Jasmina. Ona je jedna od četiri žene koje su se porodile tog 12. jula 1995. godine. Po Svanidinim riječima, uslovi su bili katastrofalni, a nedostajali su i osnovni higijenski uslovi za porođaj. Sve što su ljudi jedva čekali bilo je da izađu iz baze – napisali su iz Memorijalnog centra.

Treći dan, 13. jula 1995. godine kada je nastavljena deportacija iz Potočara, busem je prebačena u Kladanj. Oca Asima su srpski vojnici odvojili u Potočarima, a kasnije ubili. Njegovi kompletni skeletni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje kod Zvornika.

– Dok je Svanida boravila u bazi, njen suprug Jusuf, te njena braća Jasmin i Azmir su bili već u koloni koja je preko šume pokušala doći do slobodne teritorije. Taj put jedino je prešao brat Jasmin, dok suprug Jusuf i brat Azmir nisu. Nekompletno tijelo supruga  pronađeno je u više sekundarnih masovnih grobnica u Zalazju, Blječevoj i Zelenom Jadru, dok je nekompletno tijelo brata Azmira pronađeno u sekundarnoj masovnoj grobnici u Kamenici kod Zvornika. Dječak Jasmin nikada nije upoznao oca Jusufa. Sjeća ga se iz priča svoje majke te bližih članova porodice – podsjetili su iz Memorijalnog centra na još jednu tužnu sudbinu podrinjskih Bošnjaka.

(A.D./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related