20 godina od ubistva Irfana Ljubijankića

Tada su ubijeni i njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, za kojeg se također smatra da je poginuo, mada njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Helikopter je poletio sa improviziranog vojnog aerodroma u Ćoralićima kod Cazina ujutro oko 3 sata, piše novinska agencija Patria.

Letjelica u kojoj su Ljubijankić i njegovi saradnici putovali prema Zagrebu srušena je u rejonu Kremena, na okupiranom području Slunja, s položaja tzv. Vojske Republike Srpske Krajine.

Novinari  tadašnje Televizije Knin snimili su mjesto pada helikoptera. Na snimcima se vide ostaci helikopetar, mrtva tijela putnika, lični i službeni dokumenti.

Ubistvo bh. delegacije ostalo je do danas nerazjašnjeno.

U Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na obaranje helikoptera. Isti događaj istraživalo i pravosuđe Hrvatske. Konkretnih rezultata istrage do danas nema.

Poznato je da su za rušenje letjelice kod Slunja odlikovani pripadnici tzv. VRSK. Postoje čak i snimci na kojima Mile Mrkšić, haški osuđenik na 20 godina zatvora zbog zločina u Vukovaru, čita imena odlikovanih za “uspješno rušenje neprijateljske letjelice”.

Na spisku se nalazi 14 imena pripadnika „VRSK“, koji su odlikovani za rušenje letjelice mjesec dana ranije.

Iako Mrkšić na snimku ne precizira o kojoj letjelici se radi, sa sigurnošću se može kazati da su ovih 14 pripadnika „VRSK“ odlikovani upravo zbog rušenja helikoptera u kojem je bio Ljubijankić.
(Patria)