25 godina Srebrenice -
 komemoracija u Crkvi sjećanja – Gedächtniskirche – Berlin


Date:

Povodom 25. godišnjice genocida nad više od 8000 Bošnjaka u Srebrenici, Islamski kulturni centar Bošnjaka (IKCB) u Berlinu, zajedno sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, organizira komemoraciju u Crkvi sjećanja – Gedächtniskirche, kako bi se odala počast nedužnim žrtvama ovog strašnog zločina.

Meho Travljanin, direktor Islamskog kulturnog centra u Berlinu u razgovoru za Radio BIR istakao je da oni kao centar i Islamska zajednica svake godine rade na tome da se genocid u centru Evrope u Njemačkoj vizualizira.

– Posbeno je bitno govoriti o genocidu iz razloga što moramo kolektivno čuvati spomen na ono što nam se kao narodu dogodilo. Priča o Srebrenici je naša zajednička priča – istakao je Travljanin.

Željko Komšić i  Meho Travljanin

Travljanin je naglasio da će komemoracija biti fokusirana na to  da se žrtvama da glavna riječ, pa će tako Hedija Krdžić, koja je preživjela Srebrenicu, govoriti svoju životnu priču, o svim golgotama koje je prošla u svojim 20-tim godinama.

Na kraju je podsjetio da smo svi obavezni da u svijetu širimo istinu o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prisutni gosti današnje komemoracije su, između ostalih, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospođa Michelle
 Müntefering, državna ministrica, Ministarstvo vanjskih poslova, Savezna Republika Njemačka i gospođa Jasmila Žbanić, filmska redateljica, Bosna i Hercegovina.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related