40 godina uspješnog rada profesora Fakulteta Islamskih nauka Rešida Hafizofića, Enesa Karića i Adnana Silajdžića

Date:

U Studentskom centru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je upriličena svečanost povodom obilježavanja 40 godina uspješnog rada na Fakultetu islamskih nauka akademika Rešida Hafizovića, akademika Enesa Karića i prof. dr. Adnana Silajdžića.

U uvodnom obraćanju ove svečanosti dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović je istakao kako se značaj rada jednog profesora između ostalog ogleda i u mnoštvu diplomanata koji na različite načine doprinose društvu.

– Kako su rasli i stasavali ovi profesori, rastao je i Fakultet islamskih nauka. Oni koje su podučavali danas daju svoj doprinos u džematima, učionicama i važnim ustanovama širom planete – kazao je Hasanović.

Nakon uvodnog obraćanja, o radu akademika Rešida Hafizovića govorio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus. Uz isticanje njegovog doprinosa nastavnom procesu na fakultetu, muftija se referirao na i Hafizovićev značajan naučni rad koji se posebno ogleda kroz 11 objavljenih autorskih knjiga, kroz objavljene članke na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku, te kroz prijevode knjiga sa arapskog, engleskog i francuskog jezika.

– Kroz ova djela pratimo važnost stalnog i kontinuiranog otkrivanja transcendentnog smisla i norme koja je iznad čovjeka i koja je položena na čovjekovo srce, čiji poziv vječno traje i obnavlja se kroz Riječ Božiju – poručio je muftija sarajevski.

123.JPG - 40 godina uspješnog rada profesora Fakulteta Islamskih nauka Rešida Hafizofića, Enesa Karića i Adnana Silajdžića
Akademik Rešid Hafizović

Prisjetio se i jednog ranijeg, ličnog dojma o akademiku Hafizoviću.

– Kao učenici prvog razreda 1983. godine pitali smo se zašto su svjetla u kabinetu koji je pripadao tada Islamskom teološkom fakultetu upaljena do kasno u noć. Ta mističnost i zapitanost ostala je ista i danas kada govorimo o proferosu Hafizoviću, čovjeku nevjerovatne energije i inteligencije koju je utkao u djelovanje proteklih 40 godina na Fakultetu islamskih nauka – istakao je muftija Grabus.

Nakon muftije Grabusa, o akademiku Kariću je govorio prof. dr. Hilmo Neimarlija koji je posebno istakako činjenicu kako je današnja svečanost istovremeno i osvrt na akademski rad prvih profesora Fakulteta islamskih nauka iz reda njegovih studenata.

Kada je riječ o djelu akademika Karića, skrenuo je pažnju na izražajnost njegovih djela i doprinos u širokom spektru oblasti; pedavačkom, mufesirskom, esejističkom, publicističkom, prevodilačkom i književničkom.

678.JPG - 40 godina uspješnog rada profesora Fakulteta Islamskih nauka Rešida Hafizofića, Enesa Karića i Adnana Silajdžića
Akademik Enes Karić

– Počinjali ste raditi prije četrdeset godina, a kolege profesori i studenti su svjedoci Vašeg doprinosa oblastima u okviru kojih djelujete – poručio je dr. Neimarlija.

Dekan Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Zuhdija Hasanović je govorio o profesoru Silajdžiću. Uz navođenje značanjih detalja vezanih za njegov naučni i pedagoški rad, te uređivanje i vođenje postdiplomskog i doktorskog studija, posebno je istakao pristup kojeg je ovaj profesor imao prema studentima.

– Iako se može činiti da nekad izgleda strog ili neraspoložen za komunikaciju, studenti godinama u svojim evaluacijama hvale, ne samo stručne kompetencije, nego i negovu pedagošku i ljudsku dimenziju. Čuje i sasluša studente, njihove probleme i promišljanja, savjetuje i motivira – podsjetio je Hasanović.

23.JPG - 40 godina uspješnog rada profesora Fakulteta Islamskih nauka Rešida Hafizofića, Enesa Karića i Adnana Silajdžića
prof. dr. Adnan Silajdžić

Uime ovih profesora prisutnima se obratio akademk Rešid Hafizović koji je, uz riječi zahvalnosti, uputio savjet značajan za sve pedagoške radne kolektive.

– Ono što bih zamolio i što očekujem, uz svu zahvalnost zbog ove prigode za koju se nadam da će postati tradicija, da se nađe način za pomiriti naučno-istraživački i nastavni rad, te čuvati kolegijalnost i solidarnost – poručio je akademik Hafizović.

Prigodnim riječima se obratio i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović koji je posebno naglasio usklađenost onoga što su ovi profesori govorili i kako su postupali.

– Kroz sve ove godine vi ste velikom broju naših mladića i djevojaka otvarali nove i produbljivali postojeće uvide u islam, islamsku kulturu i vrijednosti, te otvarali im nove horizonte spoznaje, oblikovali njihovo intelektualno sazrijevanje. Istovremeno ste im svojim odnosom prema njima i zastupanjem onoga o čemu ste im govorili služili za primjer i pokazivali im put. Svojom pojavom, svojim nastupima i ukupnim djelovanjem čuvali ste dostojanstvo nauke, kulture govora i pisane riječi. Vaš doprinos na svim tim planovima je nemjerljiv – poručio je reisu-l-ulema.

Programom je moderirala prof. dr. Zehra Alispahić, a dovu je proučio zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related