“511. Dani Ajvatovice”: U Bugojnu održana javna tribina “Osnove čovjekove komunikacije”

Date:

“Osnove čovjekove komunikacije” naziv je javne tribine održane u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bugojno.

Riječ je o sadržaju ovogodišnjih “511. Dana Ajvatovice”, a gost predavač bio je dr. Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme za medije.

– Komunkacija je jedna suštinska odrednica čovjekovog života i nije niti jednoobrazna niti jednosmjerna. Na neki način podrazumijeva sve aspekte čovjekovog ispoljavanja. Podrazumijeva cijeli život. Izuzetno je značajna tema, koja je na neki način zanemarena kod nas i treba joj posvetiti mnogo, mnogo veću pažnju – istakao je dr. Prljača.

Naglasio je kako je, kod komunikacije unutar bošnjačkog korpusa neophodno preduzeti sve mjere da se ona vrati svojim izvorima. Temeljne odrednice komunikacije, koje treba da krase jednog muslimana, ali i svakog razumnog čovjeka su: istinitost, ljubaznost i neponižavanje, neomalovažavanje.

– Nadamo se da ćemo u narednom periodu koliko-toliko posvetiti pažnju ovome važnom pitanju i da ćemo svoj narod educirati bolje i uputiti ga u umijeća lijepe komunikacije, kako između samih Bošnjaka, tako i sa drugim ljudima i subjektima. Nije komunuikacija određena samo među ljudima nego podrazumijeva i odnos prema životinjskom svijetu, biljnom svijetu, prema prošlosti i budućnosti – pojasnio je dr. Prljača

Smatra, kako bi čovjek, kao razumno biće trebao svakodnevno da radi na sebi i u tom smislu popravlja svoju komunikaciju, da analizira.

– Evo već od danas svako od nas može da krene u proces poboljšanja vlastite komunikacije. Prva i osnovna stvar je da se isključe ružne riječi, uvrede drugih ljudi, udaranje na čast, obraz i dostojanstvo drugoga, a to je početna tačka, ali to nije kraj. Poslanik Muhamed a.s. rekao je da će na Sudnjem danu jedna od najtežih i najpriznatijih stvari kod Boga biti lijep ahlak – lijepo ponašanje, lijepa komunikacija . Zato tome trebamo težiti – zaključio je dr. Prljača.

tema pobudila interes[21646].jpg -

(Azam Mandžić/Preporod.info)   

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related