75. godišnjica NUBBiH: Riješiti pravno-finansijski status ustanove jednog od simbola kulturnog identiteta BiH

Date:

Potrebno je riješiti pravno-finansijski status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), jednog od simbola kulturnog identiteta u BiH, poručeno je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 75. godina postojanja NUBBiH.

Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, tokom obraćanja kazao je kako svečanom akademijom proslavljaju veliki jubilej, 75 godina postojanja i rada jedne od najznačajnijih institucija kulture, obrazovanja i nauke u BiH.

Naveo je kako jubilarni rođendan Biblioteka obilježava u specifičnim okolnostima, pa je i program današnje manifestacije prilagođen epidemiološkim preporukama i uputstvima.

Dodao je kako je ovo prilika da se podsjeti na pređeni put od 31. oktobra 1945. godine, kada je Uredbom o Narodnoj biblioteci Federalne Bosne i Hercegovine, koju je potpisao tadašnji ministar prosvjete BiH, Ante Babić, zvanično ustanovljena Centralna zemaljska biblioteka koja dobiva zadatak da prikuplja, stručno obrađuje, čuva i daje na korištenje monografske i serijske publikacije i drugu bibliotečku građu.

– Od svoga osnivanja Biblioteka je, potvrđujući društvenu opravdanost svoga postojanja, prevashodno pružala servise korisnicima, poticala svoj kadar na cjeloživotno učenje, prikupljala i obogaćivala bibliotečke fondove, ulagala sredstva u opremu i informatičku infrastrukturu, organizirala kontinuirano praćenje standarda, novih informacijskih i ostalih tehnologija… – rekao je Ovčina.

Podsjetio je kako je u augustu 1992. godine, NUBBiH je ostala bez skoro svega nabrojanog, ali ipak, nije prekidala s radom. Nakon razornog granatiranja i požara uništena je zgrada Vijećnice, sva oprema i skoro 90 posto bibliotečkog fonda. Zahvaljujući naporima sarajevskih vatrogasaca, uposlenika i jednog broja građana spašeno je desetak posto i to najvrjednije građe. Preostali raspoloživi kadar je, okupljajući se u biletarnici nekadašnjeg Templa – današnjeg Bosanskog kulturnog centra, nastojao da sačuva makar spašeni dio fonda.

Nekadašnja Kasarna ”Maršal Tito“ danas je Kampus Univerziteta u Sarajevu, gdje je Biblioteci 1998. godine dodijeljen privremeni smještaj.

– I, nije danas baš primjereno da lamentiramo, ali, ne možemo a da ne spomenemo da, iako je Vijećnica obnovljena prije šest godina, NUBBiH još uvijek nije niti jednu knjigu smjestila u svoj prijeratni dom. I premda u neadekvatnom prostoru, nastoji ostati aktivni sudionik i servis za ukupnu kulturnu i akademsku zajednicu u BiH. Nažalost, ni 25 godina nakon rata u BiH, pravno-finansijski status ove ustanove – jednog od simbola kulturnog identiteta u BiH, nije riješen. Apelujemo i nadamo se da će nadležni organi, u skladu sa kontinuitetom zakona i ulogom ove Biblioteke u društvu, konačno donijeti kvalitetno rješenje – rekao je Ovčina.

Dodao je kako uprkos svim nedaćama s kojima je suočena, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Heregovine funkcionira vrlo profesionalno, stručno i u skladu sa evropskim i svjetskim bibliotečko-informacijskim standardima.

– U proteklih 75 godina, Biblioteka je, prateći tehničko-tehnološki i informatički razvoj, kao i potrebe i zahtjeve korisnika, među kojima su najbrojniji studenti, profesori, naučni i istraživački kadar, kao i građani, postupno modificirala i transformirala svoje funkcije i servise i nastojala ih prilagoditi savremenim evropskim i svjetskim trendovima u bibliotečko-informacijskoj djelatosti, čime su njene aktivnosti postajale mnogo kompleksnije – rekao je Ovčina

Krovnom bosanskohercegovačkom ustanovom ovu biblioteku čine bosanskohercegovačke agencije za: međunarodni standardni broj za knjige, muzikalije i serijske publikacije, Centar za permanentno obrazovanje bibliotekara, Centar Virtualne biblioteke BiH – COBISS.BH, Bosanskohercegovački bibliografski centar, Referalni centar za naučne informacije i Međunarodna međubibliotečka pozajmica, Centar za restauraciju i prezervaciju bibliotečke građe itd.

Posebno važna funkcija ove Biblioteke je članstvo i aktivno učešće u radu međunarodnih strukovnih asocijacija IFLA – Međunarodna federacija bibliotečkih asocijacija, CENL – Konferencija evropskih nacionalnih biblioteka, LIBER – Asocijacija evropskih istraživačkih biblioteka, WDL – Svjetska digitalna biblioteka; Europeana i druge. Pored toga, NUBBiH ima bilateralno potpisane memorandume o saradnji sa značajnim brojem državnih biblioteka u regionu, Evropi i svijetu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2. jula ove godine donijela odluku o proglašenju Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH nacionalnim spomenikom BiH, na šta smo naročito ponosni. Specijalne zbirke su svjedočanstvo raznovrsnosti i bogatstva dokumentarnog i kulturnog naslijeđa BiH i svjedoče o multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti BiH kroz vijekove, te o tradiciji zajedničkog života naših naroda, i koegzistenciji različitih kultura na ovim prostorima.

Ovčina je spomenuo i izdavačku produkciju NUBBiH sadržanu u četiri edicije: Memoria Bosniaca, Memoria Mundi, Bosanskohercegovačke bibliografije, Stručna bibliotečka literatura.

– Ovdje moram napomenuti da je naš časopis ‘Bosniaca’, prepoznatljivi bh. časopis u oblasti bibliotekarstva, indexiran u najprestižnijim međunarodnim naučnim bazama podataka, kao što su: EBSCO, Web of Science i dr. Želja, namjera i naša dužnost jeste da našim korisnicima pružamo što bolje i kvalitetnije usluge i servise, da standard uposlenika bude što bolji uz kontinuiranu edukaciju i težnju ka unapređenju uslova rada. Najkraće rečeno da radimo po evropskim i svjetskim standardima, kako i dolikuje jednoj takvoj instituciji, jednog od simbola kulturnog identiteta i čuvara bogatog kulturnog nasljeđa BiH – rekao je Ovčina.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related