9. Januar asocira na zločine i kao takav nikad neće biti prihvatljiv

– Taj dan nas asocira i podsjeća na zločine koji su počinjeni nad našim narodom – naveo je Salkić u povodu 9. januara, koji se u bh. entitetu Republika Srpska obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

Potpredsjednik RS-a podsjeća da je referendumom o nezavisnosti Bosna i Hercegovina 1992. godine dobila svoju nezavisnost kao država ravnopravnih i slobodnih naroda: Muslimana (Bošnjaka), Srba, Hrvata i ostalih.

-Želeći dominaciju, Karadžić i Milošević su pokrenuli ratnu mašineriju u Bosni i Hercegovini u kojoj su sa područja entiteta RS protjerani ili ubijeni svi Bošnjaci, srušeni su svi islamski objekti, srušena većina kuća Bošnjaka… U entitetu RS u četiri godine rata napravljeno je više masovnih grobnica nego što ih je napravljeno u cijelome svijetu u tome periodu, a u konačnici je počinjen genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Zvanična politika još uvijek nije osudila genocid – naprotiv, ona ga negira svakim danom – naveo je Salkić u pisanoj izjavi.

Javnost u RS je uvjerena, dodao je on, da nisu postojali srpski zločini i da se protiv njihovih oficira, vojnika i političara vodi svjetska zavjera.

-Ne može se očekivati da takva politika i takav entitet kod Bošnjaka dobiju poštovanje i uvažavanje. Mogu se očekivati samo gnušanje i bol. Nažalost, to nije samo prošlost – ako su sada vlasti spremne na nastavak diskriminacije onda one jasno nastavljaju i provode Karadžićevu politiku, ali u intenzitetu koji im je dopušten. Uzalud je naša težnja da krenemo u život demokratije i tolerancije, uz uvažavanje i ravnopravnost svih bez diskriminacije. Snage mržnje, diskriminacije, najtežeg nacionalizma, nažalost su još uvijek jače i vladaju entitetom RS – kazao je Salkić.

Zabrinjavajuće je, smatra, da su institucije ovoga entiteta diskriminaciju digle na nivo zvaničnoga djelovanja ovoga entiteta, njegovih institucija i opština.

-Bosanskohercegovački entitet RS je ustavom definisan kao multietnička i multikonfesionalna zajednica konstitutivnih naroda koji imaju slobodu vjere, a zvanične institucije su uvele krsne slave, kako entiteta, tako i njegovih institucija i većine opština. Ovo je nezapamćena vjerska diskriminacija i institucionalizirani pritisak na nepravoslavno i nesrpsko stanovništvo u RS. Sam naziv entiteta isključuje sve druge narode, vjere, slobode i demokratsku raznolikost. Bošnjaci kao većinski narod u Bosni i Hercegovini spremni su pružiti sigurnost i jednakopravnost svim drugim narodima i građanima u ovoj zemlji, ali insistiramo i zahtijevamo od međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima, da se posvete istraživanju i sankcionisanju diskriminacije i kršenja ljudskih prava, koje se provodi nad ne-Srbima u entitetu RS – naveo je entitetski potpredsjednik.

Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je, podjseća, 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

-Na temelju toga stava Ustavni sud bi trebao donijeti odluku o neustavnosti određenih članova Zakona o praznicima RS, jer je ovaj dan „podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom“ – navelo je ovo visoko tijelo. Ustavni sud je zatražio stav Venecijanske komisije nakon apelacije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Bošnjački narod je u poslijeratnom periodu u više navrata i na različite načine zahtijevao od vlasti RS da ukinu diskriminirajuće praznike, diskriminirajuću politiku i kršenje ljudskih prava u svim oblastima. Ali to se nije dešavalo, jer su vlasti u svom političkom djelovanju podrazumijevale diskriminaciju. Tako ni danas Bošnjaci, koji su protjerani sa područja RS, nemaju pravo na svoj jezik i nacionalnu grupu predmeta u školama. Nemaju pravo na zapošljavanje u javnom sektoru, niti su ravnopravni u zapošljavanju, te poštivanju ljudskih prava u širem smislu – smatra Salkić.

Zbog svega navedenog, kako je naveo, za Bošnjake nikada nije bio, niti će bilo kada u budućnosti, biti prihvatljiv 9.januar kao dan ovoga entiteta.

-Stoga očekujem od Vade RS da pripremi i u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima RS. To bi bila dobra poruka da vlasti RS žele kreirati društvo mira, tolerancije i uvažavanja – kazao je Salkić.

Podsjeća i da je aktuelni Zakon o praznicima donesen preglasavanjem Bošnjaka u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS.

-A takva politika nikuda ne vodi – zaključio je entitetski potpredsjednik.


(Fena)