Aarau: „Muzej Allahovog Poslanika, a.s.,“ po prvi put u Švicarskoj

Izložba je realizovana u periodu od petka do nedjelje (od 25. do 27. novembra) 2016. godine u prostorijama džemata u Aarau (kanton Aargau), gdje je preko 1.000 registrovanih posjetilaca imalo prilike da više saznaju o životu posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., preko 33 panoa, 4 makete, te velikog broja drugih eksponata.

Izložba sadrži replike temeljnih segmenata Poslanikova života, makete, karte, filmove, a prvi put se organizira u Evropi upravo u programu ove manifestacije. Posjetitelji izložbe će u tri dana moći da vide repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke – Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s.

Posjetioci su bili i iz drugih švicarskih gradova i džemata, poput Zuricha, Luzerna, Koblenza, Zuga, Saint Gallena, ali i iz Njemačke, Lihtenštajna i Austrije. Posebno interesantno je bilo polaznicima mekteba, koji su se, uz pomoć stručnih vodiča Afana Abazovića i Eldara Tutnića, te samog autora, pobliže dotakli tema koje obrađuju na mektebskoj nastavi.

Izuzetno uspješnu realizaciju ovog značajnog projekta pomogli su sjajnom organizacijom aktivisti IZBA-e na čelu sa džematskim odborom. Cilj organizatora je želja da se u Švicarskoj premijerno predstavi život Muhammeda, s.a.v.s., na jedan savremen način, a u kontekstu skorog mjeseca rođenja Muhammeda, a.s.