Abadžić Hodžić o izložbi “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”: Predstaviti šta islam Bosne donosi Evropi

Svečano otvorenje izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” bit će održano 11. oktobra, a izložba će za javnost biti dostupna dan kasnije, od 12. oktobra ove godine.

O realizaciji izložbe za BIR televiziju govorila je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autor koncepta, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

– Ono što je u ovom projektu izazovno jeste da je to pionirski projekat, veliki iskorak Islamske zajednice.

Zahvaljujem se na iznimnom povjerenju Rijasetu Islamske zajednice i reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću.

Drugi izazov jeste veliki broj stručnjaka, timova, koji na projektu rade, koje treba koordinirati. Naravno, svo vrijeme vodimo računa da smo ipak prostorno ograničeni, s čim se neposredno suočavamo – kazala je Abadžić Hodžić.

U razgovoru, koji je vodila prof. dr. Zehra Alispahić, Abadžić Hodžić je naglasila da naziv izložbe ima poetsku dimenziju, te da je imao za cilj privući pažnju.

– Prvi dio naziva nosi ideju bosanskog islama, onako kako ga živimo, kako smatramo da se stoljećima manifestira u svim formama. Drugi dio naziva je bio ono na što smo htjeli ukazati kao jednu latentnu historijsku perspektivu islama na ovim prostorima, a to je njegova višestoljetna prisutnost na evropskom tlu, koja ima izazov, i historijske i savremene perspektive – navela je ona.

Dodala je da su, na ovaj način, odredili i ciljeve i zadatke izložbe.

– U čitavom procesu selekcije nama je fokus na tome da predstavimo šta to islam Bosne donosi Evropi, šta to ima specifično u životu sa drugim kulturama, sa historijskim izazovima, koja su to djela, ličnosti, pojave, kojima potvrđujemo i njegovu evropsku ukorijenjenost, ali i odgovore na brojne izazove koje je Evropa živjela i živi.

Želimo pokazati da nema potrebe da se on, na neki način, opravdava evropskom tlu, nego da je on historijska vrlo utemeljena konstanta, sa svim svojim vrijednostima – kazala je Abadžić Hodžić.

Ona je istaknula da umjetnost islama Balkana nikada ranije nije cjelovito bila predstavljena, ni kod nas, ni u Evropi.

– Odlučili smo se da to napravimo, i ne da predstavimo samo umjetnost, nego da, na neki način, prikažemo i problemsko prožimanje ideje lijepog, koja je središnja ideja islamske umjetnosti, kako se manifestira u drugim fenomenima islamske kulture i civilizacije na ovim prostorima – navela je ona.

Ukazala je na činjenicu da je specifičnost ovog projekta u tome da prvi put sami o sebi govorimo.

Prof. dr. Aida Abadžić Hodžić je kazala da projekat ima 23 sekcije, te da vjeruju da će kroz ono što je u njima predstavljeno privući pažnju i drugih istraživača.

– Nastojali smo stupiti u kontakt sa svim važnim institucijama, koje imaju građu iz oblasti koje nas zanimaju. Vidjet ćemo kakve će reakcije biti, i domaće i međunarodne javnosti – izjavila je, između ostalog, Abadžić Hodžić.

Cijeli razgovor dostupan je na YouTube kanalu BIR televizije.

(Preporod.info)