Abbas spreman da raskine sve sporazume ako Izrael ne ispuni svoje obaveze

– Ukoliko se Izrael ne povinuje sporazumima mi ćemo ih sve otkazati – izjavio je on, odgovarajući na novinarsko pitanje o izvještajima da bi Palestinske vlasti mogle propasti pod finansijskim pritiskom izazvanim izraelskim povlačenjem više miliona dolara vrijednih palestinskih poreskih prihoda.

– Ukoliko Izrael nastavi da ih ne poštuje, mi ćemo otkazati sve sporazume bez obzira šta se desilo – izjavio je Abbas novinarima u sjedištu Palestinskih vlasti u Ramallahu.

Palestinski predsjednik rekao je da su vrata još otvorena za nastavak dijaloga sa Sjedinjenim Državama ukoliko one prihvate dvodržavno rješenje, priznaju Jerusalem kao okupiranu teritoriju i pristanu da svako rješenje sukoba s Izraelom bude zasnovano na rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Kazao je da Amerikanci nisu dali nikakav doprinos mirovnom procesu od potpisivanja sporazuma iz Osla u 1993.

Otkrio je da su osmomjesečni tajni razgovori vođeni s Izraelcima u Oslu bez američkog znanja, i kada su saznali za njih nakon što su sporazum potpisali Palestinci i Izraelci, Amerikanci su insistirali da budu dio sporazuma i ponudili su da zvanično bude potpisan u Bijeloj kući.

Predsjednik Abbas izjavio je da iako Amerikanci nisu učinili ništa u unaprjeđenju mirovnog procesa saradnja s njima je nastavljena tokom svih ovih godina dok aktuelna administracija Donalda Trumpa nije poduzela mjere ka okončanju svoje ulogu posrednika u mirovnom procesu.

Govorio je o američkom priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice i preseljenju američke ambasade u sveti grad, ukidanju pomoći agenciji za izbjeglice, priznavanju nelegalnih naselja i zatvaranju ureda Palestinske oslobodilačke Organizacije u Washingtonu.

Kazao je da su Amerikanci donijeli odluke o istim pitanjima koja trebaju biti riješena putem pregovora, naglašavajući da neće imati o čemu da se pregovora ukoliko Washington nastavi da tako postupa.

Predsjednik Abbas izjavio je da su američki takozvani “sporazum stoljeća” i ekonomski okrugli stol održan 25. juna u Bahreinu velika laž i stoga nikada neće biti prihvaćeni, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA)