Abbas tokom posjete Berlinu pozvao na priznavanje palestinske države

Date:

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u utorak Njemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i podrže njegove napore za rješenje bliskoistočnog sukoba.

– Priznavanje državnosti Palestine će nam pomoći i podržaće pronalaženje rješenja – rekao je Abbas na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Dodao je da sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi, u kojoj će svi građani uživati jednaka prava.

Abbas je kritikovao izraelsku Vladu zbog podrivanja mirovnih napora i optužio Izrael za djela aparthejda protiv palestinskog naroda.

– Palestina je pod okupacijom decenijama, tome mora doći kraj -naglasio je Abbas.

Izjavio je i da bi, ako palestinsku državnost prizna više zemalja, a Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, to utrlo put novom zamahu i olakšalo rješenje za izraelsko-palestinski sukob sa dvije države.

Njemački kancelar je izrazio podršku svoje Vlade rješenju sa dvije države putem pregovora, kritikujući izraelsko širenje naselja, što je dovelo do novih napetosti u regiji.

Ali, Scholz je primijetio da su imali razlike s Abbasom po brojnim pitanjima, uključujući njegov opis Izraela kao države aparthejda.

– Mislim da to ne opisuje tačno situaciju – rekao je Scholz.

Prema njegovim riječima Vlada Njemačke će nastaviti podržavati međunarodne napore za političko rješenje bliskoistočnog sukoba, ali neće podržavati jednostrane inicijative koje bi mogle da podrivaju te napore.

– Palestina ima status promatrača u UN-u, ne mislim da je sada pravo vrijeme da se to promijeni – istakao je Scholz.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related