Abdulgafar ef. Velić: Muslimani moraju da se probude i ujedine

0
139

Sve što govorimo i javno radimo mi zapravo pokazujemo svoju vjeru. Stoga, vodimo računa o svakom svom postupku i svakoj riječi koju javno govorimo. Vjera se živi, a ne iživljava. Islam je živa i prirodna vjera. Propisi islama se ne demonstriraju, već smiruju u srcima i djelima. O Istini se ne raspravlja, Istina se traži u dubini naših srca i čistih duša, bajramska je poruka dr. Abdulgafara ef. Velića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Ef. Velić u bajramskom intervjuu za Preporod.info osvrnuo se na posljednja dešavanja širom Pojasa Gaze, te na Dan šehida koji se obilježava sutra, drugi dan Ramazanskog bajrama, s posebnim osvrtom na njegovo obilježavanje na Kovačima, najvećem šehidskom mezarju u BiH.

Preporod.info: Muslimani cijelog svijeta danas dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Ramazanski bajram. Na žalost, u mubarek danima ramazana i u iščekivanju Bajrama svjedoci smo prolijevanja krvi Palestinaca. Kako komentirate činjenicu da se čak i u mubarek danima proljeva muslimanska krv?

Ef. Velić: Tužni smo i uznemireni zbog dešavanja u Palestini. Strašno je da se ovaj zulum i napadi na Palestince intneziviraju u ramazanu i uoči samog Ramazanskog bajrama. I agresija na našu domovinu počela je na Ramazanski bajram 1992. godine. Nakon toga uslijedile su četiri teške godine, u kojima su nad našim narodom Vojska i policija RS izvršili genocid. Zapadni svijet je to nijemo posmatrao kao što to čini i sada u slučaju Palestine. Ovo je znak muslimanima da se konačno probude, da se ujedine, da se suoče sa stvarnim izazovima, te da kontinuirano rade na vlastitom napretku i jačanju.

Preporod.info: Muslimanima je potreban preporod i nova svježina. Koliko nam u tome mogu pomoći mubarek dani ramazana i Bajrama?

Ef. Velić: Ramazanski bajram dolazi nakon ramazana, u kojem su vjernici upotpunili treći stub islama, tj. post, te su stoga u danima Bajrama smireni i sretni. Ramazanski bajram naziva se i danom nagrada, kao i danom potpunog čišćenja i preporoda. Bajrami nas vraćaju našim izvorima, stvarnim vrijednostima, našoj čistoj tradiciji. Bajram je i novi početak. S bajramima sve počinje, i ono što vidimo i ono što ne vidimo, i ono što znamo i ono što ne znamo. U tom pogledu vjerujemo da će nas post, kao jedan od najtežih ibadeta, osnažiti, a autoritet ramazana uozbiljiti, kako bi konačno bili zreliji, odgovorniji i korisniji sebi i drugima.  

Preporod.info: U kakvom ambijentu i ozračju sarajevski džemati dočekuju Ramazanski bajram? 

Ef. Velić: U našoj tradiciji imami su uoči Ramazanskog bajrama preslagali svoje ahmedije. Tu noć bi ih potpuno čistili, zatim lijepo mirisali i uredno preslagali. I naši postači poredani u safove na bajram-namazu potpuno su čisti. Sve svoje slabosti kako pojedinačne tako i kolektivne smo tokom ramazana na lijep i mudar način otklanjali, oslobađali smo se određenih ljutnji i hatrova, koji su nas pritiskali, nastojali smo da budemo korisniji. Tokom ramazana smo u našim džamijama mogli vidjeti brojne postače, čestite vjernike, vrijednu omladinu, mektebsku djecu. Sve su to ukrasi naših džemata i snaga koja nas je nebrojeno puta do sada sačuvala na ovim područjima. Iako je iza nas bremenita godina, godina korona virusa, naši su ljudi u ramazanu konačno pronašli svoj mir i svoju sreću. Također, vjerujemo da ćemo iza ramazana biti još svjesniji svih izazova i iskušenja sa kojima se suočava naša zajednica i naš narod. Također, vjerujemo da će sve naše ahmedije ostati čiste, a saffovi mirni i složni. 

Preporod.info: Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Na području MIZ SArajevo najveće Šehidsko mezarje Kovači. Kakve aktivnosti Medžlis Sarajevo ima za Dan šehida? Koliko je važno obilježavati ovaj dan i prisjećati se najboljih sinova ove zemlje, koji su dali živote braneći domovinu?

Ef. Velić: Na područja sarajevskog medžlisa nalaze se brojni šehitluci. Na širem području Sarajeva, kao i u samom gradu, vodile su se brojne presudne bitke za odbranu naše domovine Bosne i Hercegovine. I Sarajevo je grad heroj. Sarajevo ima dvije viteške brigade, brojne heroje, više od deset hiljada šehida. Stoga, sarajevski imami potpuno svjesni značaja svake bitke i uloge naših boraca i šehida, svake godine u saradnji s boračkim udruženjima obilaze sve naše šehitluke, uče hatme i Ja-sine, te organiziraju različite programe i sadržaje. Da bismo naučili neke važne lekcije o nama potrebno je doći na šehitluke. Zato nam je važan i potreban Dan šehida. 

Preporod.info: Kako sačuvati čistu vjeru i naš džemat u savremenim prilikama i pred svim izazovima sa kojima se suočava naša zajednica i naš narod?

Ef. Velić: Naša životna rijeka teče dalje. Ona će poprimati boju svoga korita, sa sobom će nositi neka obilježja i tragove onoga kroz šta i kuda sve bude prolazila. To je Božija odredba. Međutim, čuvajmo se da mi svojim postupcima ne pravimo vrtloge. Tada postajemo štetni i opasni za sebe, svoju porodicu, svoj džemat pa i društvo. Istina nam se ukazuje i Izvora smo svjesni smo onoliko koliko se čistimo i onoliko koliko se čudnih opsjena i varki oslobađamo. Kad očistimo svoje srce, tada nam se otvara Kur'an a njegove plemenite poruke se ogledaju u bistrini naših životnih rijeka.

(A.N./Preporod.info)