Advokatica pripravnica u Francuskoj izložena islamofobičnom napadu zbog nošenja hidžaba

Date:

Advokatica pripravnica zbog nošenja hidžaba bila je meta islamofobičnog tretmana na ceremoniji polaganja zakletve i dodjele certifikata u Školi advokatske komore u Parizu.

Prisegom i dobijanjem certifikata mladi advokati pripravnici u Parizu započeli su stažiranje pod nadzorom Apelacionog suda u glavnom gradu Francuske.

Među tim pravnicima bila je Sara kojoj su čelnici škole prvo naredili da zbog nošenja hidžaba sjedne u zadnje redove gdje se neće vidjeti, a nakon što se usprotivila, naređeno joj je da skine hidžab ili napusti ceremoniju bez diplome.

Ni negodovanje njenih kolega nije urodilo plodom, a javnost je o tom islamofobičnom incidentu informirao jedan od advokata pripravnika koji je to objavio na Twitteru.

Sara je nakon incidenta novinarima kazala da se osjeća poniženom nakon što je izložena islamofobičnom stavu organizatora ceremonije.

– Komično je to što su ljudi koji su me primorali da skinem hidžab i prihvatili moju prisegu, pola sata poslije toga izašli za govornicu i pričali o slobodama i nezavisnosti. To je potpuno licemjerno – kazala je Sara.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related