Afrička unija suspendovala članstvo Malija

Date:

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije (AfB) suspendovalo je članstvo Malija, nakon vojnog udara. U saopštenju na Twitter profilu Vijeća navedeno je da je članstvo Malija suspendovano do ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka.

U saopštenju je upućen poziv za oslobađanje predsjednika zemlje Ibrahima Boubacara Keita, premijera i ostalih članova vlade, koje je vojska dan ranije uhapsila.

Predsjednik Malija Keita, premijer Boubou Cisse i više visokih dužnosnika uhapšeni su u utorak tokom puča kojeg je izveo dio oružanih snaga te zemlje.

Keita i Cisse odvedeni su u vojni kamp Kati, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Bamaka. Ranije je objavljeno da se u vojnom kampu čula pucnjava i da je došlo do razdora oružanih snaga na grupe koje su pokrenule pobunu i na dio koji je ostao lojalan predsjedniku Keiti.

Mali je već nekoliko mjeseci uzdrman protestima tokom kojih opozicija i demonstranti pozivaju na ostavku predsjednika Keita.

Napetosti u Maliju izbile su 2012. godine nakon neuspjelog puča i pobune u Tuaregu, što je u konačnici dovelo do toga da militantne grupe povezane s Al-Kaidom zauzmu sjevernu polovinu zemlje.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related