Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za svega 2 ili 3 sedmice borbe protiv koronavirusa

Date:

Šef institucije koja rukovodi borbom protiv širenja koronavirusa u Africi John Nkengasong izjavio je da Afrika raspolaže rezervama opreme i materijala koji su dovoljni za svega dvije ili tri naredne sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Centra za prevenciju bolesti u Africi (Africa CDC) Nkengasong za časopis “Africa Renewal“ kazao je kako je najveća sreća za Afriku što pandemija COVID-19 nije počela s tog kontinenta.

– Imali smo mogućnost da osposobimo dio osoblja dok se virus širio u drugim regijama. Postoji globalni problem u isporuci medicinske opreme i lijekova, pa vidimo da i u New Yorku nedostaje respiratora. Mi u Africi ne proizvodimo takvu opremu i trenutno nam je izuzetno doći do nje na tržištu – kazao je Nkengasong.

On je kazao da je u saradnji Kine, Etiopije i Svjetske zdravstvene organizacije u Africi podijeljeno milion dijagnostičkih testova, šest miliona zaštitnih maski i 60.000 zaštitnih kombinezona.

– Trenutno u skladištu imamo dovoljno opreme za dvije ili tri sedmice, ali u tom periodu se moramo pobrinuti za nabavku – kazao je Nkengasong.

Prema podacima afričkog CDC-a na tom kontinentu je koronavirusom zaraženo više od 10.000 ljudi, a umrlo je blizu 500 oboljelih osoba.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo 1,441.128 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 82,992 oboljelih, a izliječene su 301.768 osoba.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related