Aganović: Cilj presude Mahmuljinu je da prikažu kako su u Bosni i Hercegovini svi okrvarili ruke, što nije istina

Generala Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je danas na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene u Vozući i Zavidovićima 1995. godine. 

Presuda nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Mahmuljinu je izazvala brojne reakcije. 

Njegovi saborci iz boračkih organizacija u Federaciji BiH smatraju da je presuda “izjednačavanje branioca i agresora”. Poručuju da je kazna od osam godina zatvora za komandnu odgovornost “neprimjerena u odnosu na presude zločincima za dokazane genocide”. 

– Namjera ovih naših neprijatelja je da izjednače žrtvu i agresora. Cilj im je da prikažu kako su u Republici BiH svi okrvarili ruke, što nije istina i nemaju niučemu uporište – kazao je u izjavi za Preporod.info Nusret Aganović, predsjednik Udruženja “Prve Slavne viteške brigade”.

Stava je da je presuda Mahmuljinu sramotna i politički dirigovana. 

– Mi borci Armije RBiH smo branili svoja ognjišta, nigdje nismo išli u tuđe zemlje da silujemo, koljemo, palimo domove i raseljavamo ljude i narode, već smo na svojoj teritoriji branili jedinu nam državu. Srpska propaganda neće stati dok nas ne uništi sa lažima i prevarama. Uz Allahovu pomoć, ostat će ovi ljudi da žive u Republici Bosni i Hercegovini čista obraza a tamo oni nek se stide ako imaju imalo obraza – poručio je Aganović. 

(A.N./Preporod.info)