Ahi Evran-i Veli iz Hoja: Od Kiršehira preko Olova po butun dunjaluku

Date:

S lijeva na desno: Yunus Keleš, Đemal Memagić, Hadži Turan, Mehmet Özhaseki, Esad Pepić, Mustafa Kendirli i Yašar Bahčedži

Piše: Esad Pepić

U Olovu je koncem 2017. godine počela izgradnja Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije i veliki dio projekta je završen. Nažalost, od aprila 2019. radovi su usporeni, jer je došlo do promjene vlasti u Kiršehiru, što je rezultiralo i određenim finansijskim problemima. Uz to, svjetska pandemija u 2020. godini usporila je sve tokove, tako da izgradnja ovog džamijskog kompleksa u Olovu miruje.

U želji za nastavkom izgradnje džamije u Olovu, načelnik ove općine Đemal Memagić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad ef. Pepić, u pratnji savjetnika za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini dr. Yunus Keleša, boravili su u višednevnoj posjeti u Turskoj.

Prvi dan, prva nada Diyanet

Aktivnosti su započete 29. marta sastankom u Diyanet Vakufu koji je potpisnik izvođenja radova sa građevinskom firmom “Akin inšaati” iz Istanbula. U Diyanet Vakufu delegaciju je primio predsjednik Ihsan Ačik. Gosti su informirali predsjednika Ihsana o radovima i trenutnoj situaciji na gradilištu.

Istaknuto je da je veoma važno da se u ovoj godini završi makar prva faza, odnosno džamija, a da druga faza kompleksa (administrativna zgrada, šadrvan, vanjsko uređenje i ograda) budu u drugom planu. Predsjednik Ihsan je zahvalio na dolasku i obećao je učešće Diyanet Vakufa u iznalaženju sredstava za nastavak radova na džamiji.

Istog dana delegacija predvođena dr. Yunus Kelešom posjetila je i Predsjedništvo vjerskih poslova u Ankari. Goste je primio direktor za Evro – azijski odjel Salih Gok.

Drugi dan, emotivan i radostan susret

Drugog dana posjete delegacija se sastala s bivšim gradonačelnikom Kiršehira gospodinom Yašarom Bahčedžijem. On je od početka uključen u ovaj projekat i njegovom zaslugom je i otpočela izgradnja džamije u Olovu.

Đemal Memagić, Yašar Bahčedži i Esad Pepić.jpg - Ahi Evran-i Veli iz Hoja od Kiršehira  preko Olova po butun dunjaluku
Đemal Memagić, Yašar Bahčedži i Esad Pepić

– Gubitak gradonačelničke pozicije u izbornom procesu je česta i normalna pojava. Volja naroda se prihvata i poštuje. Božija odredba je da nisam obnovio gradonačelničku poziciju i u trećem mandatu. Mnogo je započetih projekata u našem gradu Kiršehiru. Nažalost, došlo je do obustave, ili se od njih odustalo. Naravno, ne treba za tim žaliti. No, mnogo mi je žao što je došlo do obustave radova na izgradnji džamije u Olovu. Iako nisam više gradonačelnik Kiršehira, neću odustati u traganju sredstava da završimo džamiju u Olovu – kazao je Bahčedži tokom razgovora.

U jako dirljivom i emotivnom susretu s prijateljem i bratom Olova, Bahčedži je obećao nastavak radova i završetak džamije u ovom gradu. Podsjetio je da i njega Olovo nije zaboravilo, te da ga to obavezuje da ostane ustrajan u pružanju podrške projektima i braći u tom gradu.

Glavni imam je zahvalio gospodinu Yašaru Bahčedžiju na dosadašnjoj podrcki, te mu čestitao izbor na 7. kongresu stranke u Visoko sudsko vijeće AK partije.

Susretu je prisustvovao i poslanik u Parlamentu Turske gosp. Hadži Turan. Porijeklom je iz Kiršehira, te je i on iskazao zadovoljstvo da može učestvovati u pružanju pomoći za izgradnju Ahi Evran Veli džamiji u Olovu. Poslanik Turan je zatražio od Kabineta predsjednika Erdogana prijem delegacije iz Olova.

Sastanak je ugovoren za sutradan.

Treći dan, treća sreća – treći uspjeh

Kod zamjenika predsjednika Turske.jpg - Ahi Evran-i Veli iz Hoja od Kiršehira  preko Olova po butun dunjaluku
Značajan i uspješan sastanak sa zamjenikom predsjednika Turske Mehmetom Özhasekijem

Odlazak za Kiršehir je prolongiran za poslije podne. U jutarnjim satima smo u centrali AK partije na sastanku sa Mehmetom Özhasekijem, zamjenikom predsjednika Turske Redžepa Tajjiba Erdogana.

Prijemu su prisustvovali Yašar Bahčedži, Mustafa Kendirli parlamentarac iz Kiršehira, Hadži Turan, parlamentarac iz Ankare, Dr. Yunus Keleš, ataše za vjerska pitanja u Ambasadi Turske u BiH, Đemal Memagić, načelnik općine Olovo i Esad ef. Pepić, glavni imam MIZ Olovo.

Gospodin Yašar Bahčedži je podnio izvještaj o toku bratimljenja, kao i izgradnji kompleksa Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.

– Zahvaljujući boravku bosanskih studenata ratne ‘93 u Kiršehiru nastavljeno je druženja i komuniciranje, te je pokrenut projekat bratimljenja općina Kiršehir i Olovo. Nakon bratimljenja, 2013. godine uslijedilo je projektovanje kompleksa za što je bila zadužena firma Mimarmimarlik iz Istanbula. Cilj nam je da kroz ovaj kompleks spojimo građevinska dostignuća seldžučkog perioda prisutnog u Kiršehiru i bosanskog duha koji je savremen, i zapadno i orjentalno usmjeren – istakao je Bahčedži.

Naglasio je da je veoma važno da džamija u Olovu bude završena u godini koja se obilježava kao “Godina Ahi Evrana”.

Načelnik Olova je uz zahvalnost na prijemu zamolio za završetak započetog kompleksa. Gospodin Özhaseki je zahvalio na dolasku, te čestitao uspostavi bratskih općina Olova i Kiršehira. Dajući punu podršku završetku kompleksa, pozvao je nekoliko načelnika razvijenijih turskih općina da se odazovu i pruže novčanu pomoć.

Poslijepodnevni susreti između hladnoće i toplote

Prolongirani sastanak u Kiršehiru. Ranije naviknuti na susretljivost, toplinu i blizinu domaćina u Kiršehiru, sada, nakon promjene vlasti, uz poštivanje epidemioloških mjera i distancu, vidan je i malo hladniji odnos.

Uostalom, nova je administracija, nema nigdje ranijih službenika, pa se i distanca čini još realnijom. Možda smo i mi doprinijeli hladnijem odnosu.

Umjesto prvobitno planiranog jutarnjeg termina u 11.00, novi je zakazan za 15.30 sati. Ne primjećuje se ljutnja, ali šutnja kazuje da je prisutna.

– Bratimili smo se. Ostajemo li biti braća? – započeo je razgovor načelnik Olova pitanjem gradonačelniku Kiršehira.

– Naravno da nastavljamo biti braća, ali nismo u finansijskoj mogućnosti da nastavimo izgradnju – odgovorio je gradonačelnik nakon stanke, iznenađen pitanjem.

Glavni imam je ovom prilikom kazao da se u Bosni i Hercegovini unazad nekoliko godina vrlo malo znalo za Kiršehir i Ahi Evran Velija, ali da je ovaj bratski projekat doprinio značajnoj promociji lijepog grada Kiršehir i velikog seldžučkog alima Ahi Evran Veli.

Topao prijem kod valije Kiršehira gosp. Ibrahima Akina, je uvijek drag i lijep.

Susretljivost i dobrodošlica od ulaska pa do njegovog kabineta je primjetna. Valija je iskazao želju da se iz Kiršehira i dalje nastavi pomagati ovaj projekat u Olovu.

Prijem kod muftije Kiršehira.jpg - Ahi Evran-i Veli iz Hoja od Kiršehira  preko Olova po butun dunjaluku
Prijem kod muftije Kiršehira Mehmeta Yamana

Uslijedila je posjeta muftiji Kiršehira Mehmet Yamanu i njegovim prvim saradnicima. Također, i muftija je rekao da se ne smije odustati od ovog projekta.

– On je veoma važan za Kiršehir, i slažem se da je on dobra promocija razvoju tradicije i budućnosti naših područja – kazao je muftija Kiršehira.

Kayseri grad velikih mogućnosti i pomoći

Prijem kod muftije Kayserija prof. dr. Šahin Guvena, bio je srdačan i obećavajući. 

Prijem kod muftije Kajserija prof. dr. Šahin Guvena.jpg - Ahi Evran-i Veli iz Hoja od Kiršehira  preko Olova po butun dunjaluku
Prijem kod muftije Kajserija prof. dr. Šahin Guvena.

– Imamo veliki broj zahtjeva za pomoć, kako iz mnogih dijelova Turske, tako, također, i iz svih država gdje živi značajan broj muslimana. Naša vodilja u vjerskom djelovanju je da su bolji muslimani oni koji daju i pomažu. Pomoći ćemo izgradnju kompleksa, jer nam je prilika da razvijamo istraživačke projekte, unapređujemo saradnju i planiramo bolji i sigurniji ambijent življenja na dunjaluku – kazao je, između ostalog, muftija Guven.

Iskazao se radost što kompleks nosi ime velikog alima i osnivača zanatskog bratstva koje je jako prisutno u Anadoliji. Dio svog života Ahi Evran je proveo i u Kayseriju.

Muftijinim posredovanjem, zakazan nam je prijem kod gradonačelnika Kayserija dr. Memduh Buyukkiliča, koji je također obećao pružiti pomoći u izgradnji džamijskog kompleksa u Olovu.

Prijem kod gradonačelnika Kajserija.jpg - Ahi Evran-i Veli iz Hoja od Kiršehira  preko Olova po butun dunjaluku
Prijem kod gradonačelnika Kajserija

– Hvala Vam na gostoprimstvu i lijepim riječima. Mi se vraćamo zadovoljni i sretni što smo vidjeli dobru i iskrenu volju i obećanja da ćemo uspjeti završiti projekat izgradnej džamije – kazao je načelnik Olova u razgovoru sa gradonačelnikom Kayserija.

Podsjetimo, 2021. godinu je UNESCO proglasio godinom Ahi Evran, Hadži Bektaša i Yunus Emrea. 

Ahi Evran kao osnivač zanatskog brastva, filozof, alim, sufija, pisac, ostavio daleko veći uticaj na područiju Anadolije od mnogih poznatijih i slijeđenih sufija, smatra dr. Keleš.

A mi, zadovoljni boravkom, susretima i sastancima u Ankari, Kiršehiru i Kajseriju, vratili smo se uvjerenjem da će uz Božju pomoć doći do završetka Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related