Ahmed ef. Tabaković: Jako je bitno raditi na integraciji novih džemata i okupljanju naših ljudi

Dobijanjem dekreta Ahmed ef. Tabaković postao je prvi imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI), obavljat će dužnost imama u džematu Ital-Bosna i istovremeno dužnost v.d. glavnog imama IZBI-a.

Ahmed ef. Tabaković je za Preporod.info kazao kako mu je izrazito zadovoljstvo što je postao prvi imam najmlađe krovne organizacije Bošnjaka u dijaspori.

– Prije svega, u samom početku treba poduzeti odrđene korake oko organizacije vjerskog života, s obzirom da trenutno imamo tri džemata od kojih neki imaju, a drugi, nažalost, još uvijek nemaju svoj prostor,  istakao je ef. Tabaković.

Također je naglasio da je jako bitno raditi na integraciji novih džemata i okupljanju naših ljudi.

– Nažalost, spriječeni smo pandemijom i nadamo se da će se stanje što prije stabilizirati i da ćemo moći započeti sa našim druženjima i aktivnostima u pogledu vjerskog života – poručio je on.

Na kraju je podsjetio i na jako bitan segmenat u djelovanju, a to su svakako mladi  ljudi, odnosno, njihovo organiziranje u Mrežu mladih, čije djelovanje treba dodatno osnažiti.

Šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Mensur ef. Pašalić dekret reisu-l-uleme ef. Tabakoviću uručio je 11. decembra ove godine.

(B.S/Preporod.info)