Ahmići, rana na srcu Bosne

Zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusom i poduzetih mjera u Bosni Hercegovini, samo porodice ubijenih civila i nekoliko vjerskih službenika, učenjem dova i polaganjem cvijeća obilježit će 28. godišnjicu masakra bošnjačkih civila u selu Ahmići, kod Viteza.

U ovom selu je prije 28 godina ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Atif Ahmić, predsjednik Udruženja žrtava “16. april Ahmići”, rekao je da će zbog novonastale situacije i širenja koronavirusa, ovogodišnje obilježavanje proći u krugu malog broja ljudi.

– Tragamo još za 29 ubijenih Bošnjaka Ahmića. Tragamo, a niko od komšija ne želi nam reći gdje su njihovi posmrtni ostaci – poručio je Ahmić.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, podsjetio je da se ove godine navršava 28 godina od stravičnog zločina nad civilima Ahmića i okolnih mjesta općine Vitez.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane “Džokeri” i “Maturice” izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

U emisiji “Zapis o zemlji” snimili smo stanovnike Ahmića koji žive svoju tragediju već 28 godina. Kako dočekuju ovaj 16. april pogledajte na u prilogu ispod.

 (Preporod.info)