Ajvatovica- Muftija Dedović: BiH je komotna i velika zemlja

Date:

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice danas je u prisustvu više stotina vjernika završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “510. Dani Ajvatovice”, koja se ove godine održava pod motom „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“.

– BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji – poručio je izaslanik reisu-l uleme na ovom događaju i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Muftija Dedović je ovom prilikom kazao da u kontekstu tradicije Bošnjaci nisu mali, nego veliki narod i da baštine tekovine i srednjovjekovne i osmanske i austrougarske Bosne, ali da im je “cilj i sudbina nezavisna, suverena i slobodna BiH”.

– Među Bošnjacima po ovom pitanju nikada ne smije biti nikakve rasprave, naglasio je muftija.

Ukazao je na značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka, te podsjetio da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.

– Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu, Jednome, Jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana – pojasnio je muftija Dedović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima muftija travnički Ahmed ef. Adilović je podsjetio kako se aktuelna pandemija korona virusa odrazila i na ovogodišnju manifestaciju “Dani Ajvatovice”, što je rezultiralo manjim brojem sadržaja i ograničenim brojem učesnika, jer su se morale ispoštovati važeće mjere.

To nije uticalo na kvalitet predstavljenih sadržaja, kazao je muftija Adilović, ističući da se uspjelo organizirati i neke nove, značajne događaje, kao što su okrugli sto “Ajvatovica jučer, danas, sutra” i predstavljanje dokumentarnog filma povodom 30 godina od ponovnog pokretanja Ajvatovice.

– Moderni način života doprinosi slabljenju izvornih ljudskih i kulturnih vrijednosti, a rezultat toga su mnoge negativne pojave u društvu i prirodi. Izlaz iz takvog stanja trebamo tražiti prije svega u našoj vjeri i tradiciji, jer nema napretka u društvu bez poštivanja propisa Svemogućeg Stvoritelja i lijepog odnosa prema svim njegovim stvorenjima – kazao je muftija Adilović, pojašnjavajući moto ovogodišnje Ajvatovice “Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi”.

Dovi i klanjanju podne-namaza na najvećem dovištu muslimana u Evropi prethodio je prigodan kulturno-umjetnički program. 

(MINA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related