Akademija – Sarajevski mektebi: 10.114 učenika, od čega 3.172 uči u Kur’anu

1000 polaznika mektebske nastave

V svečana akademija “Kur’an po mom srcu piše” je počela okupljanjem i postrojavanjem  preko 1000 polaznika mektebske nastave koji su završili hatmu i uče u Kur’anu iz 133 sarajevska mekteba predvođenih njihovim muallimima.

Ašere je proučio Resul ef. Alić, nakon čega je intonirana državna himna. Ljubav prema Allahovoj knjizi bila je dovoljan razlog i najljepši povod da se vrijedne mekteblije i njihovi muallimi i ove godine okupe u Istiklal džamiji koja je bila ispunjena prelijepo obučenim mektebskim polaznicima, muallimima i brojnim roditeljima. Dodatni ukras ovog okupljanja i postrojavanja bili su polaznici mektebske nastave iz medžlisa i džemata Srebrenica, koji su na čelu sa svojim muallimom Ahmed ef. Hrustanovićem bili specijalni gosti ove akademije.

Prvi se prisutnima obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo koji je istakao kako su tokom mjeseca aprila i maja tekuće godine provedeni završni ispiti u 133 mekteba, kojima je prisustvovalo ukupno 10.114 učenika, od čega su njih 3.172 učili u Kur’anu, dok je njih 550 završilo hatmu. Prema riječima zamjenika glavnog imama, u odnosu na prošlu mektebsku godinu, završnim ispitima je prisustvovalo više 450 polaznika, a u Kur’anu je njih više učilo 103. Prema rezultatima završnih ispita proglašeno je i deset najuspješnijih mekteba i muallima, a trojici prvoplasiranih je glavni imam dr. Ferid ef. Dautović uručio priznanje za njihov rad. Deset najuspješnijih sarajevskih mekteba, odnosno muallima su: 1. Sokolović kolonija – Enver ef. Hošić 2. Novi Ilijaš – Šerif ef. Ćatić 3. Butmir – Hazim ef. Krupalija 4. Boljakov Potok – mr. Sulejman ef. Posavljak 5. Jezero – Muhamed ef. Abaz 6. Podlugovi – Asmir ef. Salihović 7. Dobrinja IIIb – hfz. Mensud ef. Đulović 8. Hadžići – hfz. Hašim ef. Zahirović 9. Ilidža – Resul ef. Alić 10. Čengić Vila – hfz. Semin ef. Grabus.     

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”