Akcija “Kurbani” je izuzetno važan projekat za muslimane u povratničkim sredinama

0
20

Akcija otkupa i klanja kurbana koju provodi Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini među proizvođačima stoke u povratničkim sredinama iz godine u godinu postaje sve značajnija i bolje organizirana.

– Ove godine na području Zvornika Rijaset IZ je otkupio 1.000 kurbana, a oko 80 grla krupne stoke otkupila je i Behrambegova medresa iz Tuzle. Sa velikim zadovoljstvom se može kazati da je stoka koja je žrtvovana bila zdrava i ispunjavala sve potrebne uslove da bude kurbanom – kazao je za Preporod.info Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik.

Akciju “Kurbani” ocijenio je izuzetno važnim projektom za muslimane u povratničkim sredinama, jer proizvođači na ovaj način imaju siguran plasman stoke koju uzgoje tokom godine.

– Siguran plasman omogućava nova ulaganja u unaprjeđenje prozvodnje, a također i mnogim porodicama osigurava potrebna sredstva, na primjer, da lakše opreme svoju djecu u školu – kazao je Muharemović.

Pojasnio je da se u kontinuitetu provode aktivnosti na unaprjeđenju procesa, od samog čina klanja kurbana kroz modernizaciju linija, ispunjavanja higijenskih standarda, pa do samog skladištenja i distribucije kurbanskog mesa.

Između ostalog, tokom realizacije akcije posebno se vodilo računa i o sigurnom i higijenskom zbrinjavanju otpada.

(Preporod.info)