Akcija mostarskog Merhameta: Besplatni ramazanski somuni za građane širom Hercegovine

Date:

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” Mostar pokrenuo je akciju u okviru koje volonteri tokom mjeseca ramazana besplatno dijele iftarske somune u gradovima širom Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). 

U Bosni i Hercegovini, ali i šire, somuni su jedan od prepoznatljivih simbola ramazana, odabranog mjeseca kod muslimana. Imajući to u vidu, volonteri mostarskog Merhameta potrudili su se da se svježi i ukusni somuni nađu na iftarskim soframa brojnih porodica na tom području. 

Zahvaljujući volonterima Merhameta, a svakako i spretnim rukama i vrhunskom umijeću majstora pekarskog zanata u mostarskom naselju Brankovac, miris čuvenih iftarskih somuna Ramazanija osjeti se, ne samo u Mostaru, već i diljem Hercegovine. 

Prema riječima direktora mostarskog Merhameta, Midhata Brkana, u okviru pomenute akcije se na dnevnom nivou podijeli oko 350 somuna u Mostaru, Duvnu, Stocu, Ljubuškom, Trebinju, Gacku, Nevesinju i Čapljini. 

“Od samog početka ramazana krenuli smo s podjelom ramazanskih somuna po mostarskim mahalama, ali i u drugim našim čaršijama po Hercegovini. Namjeravamo do kraja ramazana podijeliti 10.000 somuna”, ističe Brkan, pojašnjavajući kako je cilj ove akcije prvenstveno solidarnost sa socijalno ugroženim građanima.

Naglasio je kako su ovu akciju podržali i brojni građani, kako iz BiH tako i iz dijaspore, koji su uplatili svoje priloge za somune Ramazanije, zahvaljujući kojima je akcija i realizovana. Brkan je iskoristio priliku da im ovom prilikom i zahvali. 

Na kraju je dodao kako je Regionalni odbor Merhameta Mostar od početka pandemije koronavirusa podijelio veći broj paketa pomoći u hrani građanima širom Hercegovine, od Trebinja i Stoca preko Mostara do Duvna.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related