Akcije -Zeničko i banjalučko muftijstvo poslali 341 tona brašna narodu Sirije

Muftijstvo zeničko i Muftijstvo banjalučko su u saradnju sa Humanitarnom organizacijom Emmaus realizovali humanitarnu akciju, prikupljenje prehrambenih artikala (brašna, ulja) i pelena za pomoć narodu Sirije koji se nalazi u izbjegličkim kampovima na pograničnoj teritoriji Turske i Sirije. Prikupljeno je: 341 tona brašna, 30.015 litara ulja, 7 paleta tjestenine, 2 palete džema, 6 paleta odjeće i 9 paleta dječijih pelena – a konvoj sa ukupno 17 šlepera je upućen prema kampovima. Konvoj je dočekala delagacija Muftijstva zeničkog i Muftijstva banjalučkog te predstavnici HO Emmaus, koji su vrijeme do dolaska konvoja iskoristili za obilazak nekoliko kampova u blizini granice sa Sirijom, jetimskih porodica kao i ranjenika u bolnicama, te su podijelili određenu količinu paketa i slatkiša za djecu.

Delegacija je boravila u posjeti pekari koja pravi lepine za izbjegličke centre unutar i van granica Sirije, te su simbolično učestvovali u spremanju lepina, a dnevno se samo u ovoj pekari napravi i podijeli  140 hiljada lepina, a u svim pekarama koje spremaju lepine za izbjeglice se dnevno napravi 2 miliona lepina. Hranu u kampovima unutar Sirije, redovno dobija oko 1,5 milion izbjeglica a oko 500 hiljada u kampovima na tlu Turske. Naravno, sve to funkcioniše kada ima brašna i artikala potrebnih za spravljanje lepina, a kako su kazali domaćini naše delegacije, ovaj konvoj im je došao u pravo vrijeme jer je već ponestalo brašna. Bili su to jako emotivni susreti sa izbjeglicama koji su prepušteni na milost i nemilost humanitarih pomoći poput ove, a posebno dirljive riječi su skromnost i zaista velika potreba izbjeglica za prehrambenim namirnicama. Njihove riječi doista će se dugo zadržati u ušima onih koji su ih čuli, a tražili su samo hranu jer odjeća i drugi proizvodi su bespotrebni ukoliko nema hrane. U kampovima se nalazi veliki broj jetimske djece bez jednog ili oba roditelja, te žena i iznemoglih staraca.

Koristimo priliku da se posebno zahvalimo našim vjernicima, koji su se uključili u ovu akciji i dali svoj doprinos, a posebnu zahvalnost i dove upućujemo našim vrijednim imamima i džematskim odborima koji su se pobrinuli za prikupljanje i dostavljanje artikala na punktove, kao i glavnim imamima koji su koordinisali navedne aktivnosti, te muftijama doc. dr. Ejub ef. Dautoviću i dr. Osman ef. Kozliću. U toku mjeseca Ramazana, bit će upriličeni i iftari koji će se finansirati od sredstava koje se trenutno prikupljaju i trajat će do početka mjeseca ramazana, a akcija je pokrenuta nakon povratka predstavnika koji su boravili u posjeti kampovima, i bit će usmjerena ka organizacijama koji će svakodnevno pripremati hranu za iftare u izbjegličkim kampovima. Informacija pripremljena u saradnji sa mr. Džemal ef. Salkićem, Rašidom Orlovićem i Bajrom Džafićem koji su bili u delegaciji koja je dostavila konvoj humanitarne pomoći direktno u centre na tursko-sirijskoj granici.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”