Akreditacijski audit proveden u Agenciji za certificiranje halal kvalitete

Date:

Agenciju za certificiranje halal kvalitete u mjesecu decembru posjetili su auditori Emirates International Accreditation Centre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlog posjete bio je najavljeni kontrolni akreditacijski audit. Audit se izvodi s ciljem utvrđivanja rada i sposobnosti halal certifikacijskog tijela u poslovima halal certificiranja proizvoda i usluga u halal certificirnim kompanijama. 

Ovom prilikom auditori EIAC-a su izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima. Obavljene su posjete u sedam kompanija iz različitih proizvodnih djelatnosti na području Bosne i Hercegovina i Srbije, gdje su auditori Agencije pokazali praktično znanje u obavljanju audita. Također, kompanije su pokazale visok nivo odgovornosti u ispunjavaju zahtjeva halal standarda.

Provjera i akreditiranje je obavljeno u skladu sa zahtjevima standarda: OIC/SMIIC 2:2019 Conformity Assessment – Requirements for Bodies Providing Halal Certification i GSO/ UAE.S 2055-2:2016 Halal products – Part 2: General Requirements for Halal Certification Bodies, koji uključuje obavezu primjene drugih ISO standarda, prevenstveno standarda ISO 17065:2015.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related