Aktivisti džemata Došci u posjeti izbjegličkim kampovima

Uz pružanje pomoći onima kojima je to potrebno, ovakav čin značajan je i zbog toga što se trenutno unutar društvenog konteksta uveliko problematizira dobrodošlica i srdačnost stanovništva, kao i ponašanje i socijaliziranost migranata – u ovisnosti od toga sa koje se ideološke pozicije govori. Postupak ovih aktivista, na praktičnom planu pokazuje kako se musliman treba ponašati unutar nesretnih okolosti.

{gallery}migranti_pomoc:::0:0{/gallery}

U nastavku prenosimo komentar sa facebook stranice džemata Došci – Gornji Kamengrad:

“Danas su predstavnici našeg džemata posjetili migrantski kamp u Velikoj Kladuši i svu dječicu u ovom kampu obradovali bajramskim paketićima. U međuvremenu smo dobili izvještaj o podijeljenim paketićima djeci izbjeglica u Bihaću od naše donacije koju smo uplatili u mubarek ramazanu. Posebno mi je drago što su današnje paketiće (po)dijelila naša djeca i omladina: muallima Đemila, te Abdurrahman, Husein i Hatidža.

“Efendija, mi nismo ukrasili samo njima Bajram, mi smo Bajram ukrasili sebi, više nego njima”, otprilike je glasio prvi Abdurahmanov utisak. Pored paketića za djecu, obezbjedili smo im i nešto higijenskih potrepština. “Ne mogu vjerovati da se neko može običnom šamponu za kupanje onako obradovati, a nama to ne predstavlja ništa kad toliko toga imamo.” Svima koji ste svojom podrškom bili dio ove prelijepe bajramske priče – veliko hvala! Hvala našem vrijednom blagajniku koji je sa svojom djecom lično uručio današnje bajramluke. Hvala kolegi iz Medžlisa IZ Bihać, Izet ef. Rekanoviću, koji nam je učinio uslugu i organizovao podjelu paketića djeci izbjeglica u Bihaću.”