Aktivnosti na digitalnom očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine

Date:

Predsjednik Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA Dragan Golubović i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Sanjin Kodrić potpisali su Memorandum o saradnji kojim se formalizuje njihova saradnja, nastala kao rezultat želje za promocijom i razvojem postojećih te pokretanja novih projekata koje realizuje Udruženje DIGI.BA, a imaju za cilj afirmaciju kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz digitalnu formu.

Strane potpisnice Memoranduma će razmjenjivati informacije i izvještaje u vezi sa potpisanim dokumentom, a usaglašeno je da će djelovati u skladu sa Međunarodnim konvencijama i postojećom državnom regulativom, saopćeno je iz Udruženja DIGI.BA.

– Vjerujemo da temeljem zajedničkog rada i tako ostvarene sinergije možemo značajnije doprinijeti zaštiti i vidljivosti naše kulturne baštine, naročito u digitalnoj formi, što smatramo posebno važnim s obzirom na savremeni digitalno-informacijski trenutak. Zato ćemo, u skladu s našim mogućnostima, podržati neke, nama sadržajno-programski bliske projekte koje realizira Udruženje DIGI.BA i prezentirati ih na digitalnoj platformi BZK “Preporod”, a što bi trebao biti samo prvi, početni korak u našoj saradnji – izjavio je predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić.

Predsjednik Udruženja DIGI.BA Dragan Golubović rekao je da Sporazum definiše da će BZK “Preporod” preuzeti ‘brigu’ o tri projekta koji je Udruženje implementiralo posljednjih godina.

– Da budemo precizni, riječ je o projektima “Virtualni muzej genocida nad Bošnjacima”, “Devet disidenata”, koji je prvi BH VR film i online prezentacije Ismeta i Muhsina Rizvića. Zahvaljujući rukovodstvu BZK “Preporod”, ovi projekti ubuduće će biti dostupni na online platformi BZK “Preporod” – izjavio je Golubović.

(Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related