Al-Quds: Izraelska policija ponovo napala Palestince nakon sabah-namaza

Date:

Izraelska policija jutros je ponovo napala Palestince u kompleksu džamije Al-Aksa, koji su bili okupljeni kako bi spriječili novi upad fanatičnih Jevreja.

Hiljade Palestinaca su jutros nakon jutarnje molitve sabah-namaza u džamiji Al-Aksa, održali demonstracije u dvorištu džamije donoseći tekbire.

Nakon okupljanja brojni Palestinci ostali su u džamiji Al-Aksa kako bi spriječili nove upade fanatačnih Jevreja.

Tokom okupljanja Palestinci su poslali poruke kako neće odstupiti od Al-Akse i da su spremni žrtvovati se za nju, javlja Anadolija.

Potom je stigla izraelska policija koje je Palestince gađala plastičnim mecima, suzavcima, plastičnom i zvučnim bombama. Palestinci su na napad policije odgovorili kamenicama.

Nasilje izraelske policije i dalje se nastavlja, a prema podacima palestinskog Crvenog polumjeseca danas je povrijeđeno najmanje 10 osoba, među kojima su tri prebačene u bolnicu.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related