Al-Sudais: Svete džamije u Meki i Medini uskoro će biti otvorene za vjernike

Date:

Šeik Abdul Rahman Al-Sudais, šef Generalnog predsjedništva za pitanja dviju svetih džamija poručio je da će “uskoro doći dani kada će se vjernici vratiti u dvije svete džamije”.

U videu koji su prenijeli različiti mediji i koji je objavljen na službenim profilima društvenih medija, šeik Al Sudais je rekao: “Doći će dani kada će tuga biti otklonjena od islamskog ummeta i kada ćemo se vratiti u dvije svete džamije da tavafimo, da činimo sa'j i da klanjamo na Revdi i selamimo Poslanika s.a.v.s.”

– Stvari će se vratiti, ako Bog da, kao što su bile, jer država želi stvoriti zdravo okruženje – rekao je on, pozivajući vjernike da ne žure sa liberalizacijom ograničenja koja se primjenjuju u sklopu mjera predostrožnosti da se zaustaviti širenje koronavirusa, prenosi Saudi Gazette.

U međuvremenu, Ministarstvo hadža i umre, u izjavi objavljenoj na njihovom twiter profilu, također je poručilo da će se vjernici vratiti u dvije svete džamije.

– Uz Božiji izun, i te pod mudrim vodstvom naše vlade, i u skladu s našom opredijeljenošću da se pridržavamo procedura i uputa izdatih od nadležnih organa, vratiće se Meka i otvorit će se Harem i vratiće se posjeta Poslanikovoj džamiji za vjernike iz svih dijelova svijeta. Uz dove muslimana i njihovo pridržavanja mjera, život će se vrati u njegovo normalno stanje. Osjećaji muslimana su s nama i imamo njihovu podršku iz cijeloga svijeta – saopćilo je Ministarstvo.

Toplotne kamere u Velikoj džamiji

Ranije je Al-Sudais pratio postavljanje toplotnih kamera u Velikoj džamiji koje detektuju visoku temperaturu, što je jedan od simptoma osoba zaraženih koronavirusom.

Kamere, koje mogu tačno skenirati temperature do 25 ljudi istovremeno, postavljene su na ulazima u dvorišta džamija.

– Danas smo, hvala Bogu, postavili uređaje s termalnim kamerama koji vrše skeniranje pri prolasku kroz vrata. Uređaj će pokazati ako osoba ima simptome – dodao je on.

Slične kamere postavljene su u Poslanikovoj džamiji u Medini početkom ovog mjeseca.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related