Alibašić: FIN od ranije imao e-platformu, za parcijalne ispite pripremljena rješenja

Date:

fin.jpg -
Foto: Fakultet islamskih nauka vanrednu situaciju dočekao relativno spremno

– Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) nastava se odvija preko e-platforme koju je Fakultet postepeno instalirao u proteklim godinama, tako da smo ovu vanrednu situaciju dočekali relativno spremni – kazao je prodekan za nastavu na ovom fakultetu dr. Ahmet Alibašić.

Govoreći o nastavnom procesu u vremenu izolacije uslijed pandemije, on je naglasio da instalirana platforma, osim ostalih načina online komuniciranja, pruža
i mogućnost izvođenja nastave i putem webinara, odnosno video linka.

– To je vrlo značajno, jer je najbliže nastavi u učionici. Tako se izvodi većina vježbi i dobar dio predavanja. Generalno smo zadovoljni, ali smo svjesni i određenih problema. Uglavnom je riječ o tome da  kvalitet internet veze nije jednak kod svih studenata, da svi studenti nemaju zadovoljavajuću računarsku opremu i da nisu svi nastavnici u poziciji na ovaj način izvoditi nastavu. Sveukupno, ovo je jedno novo iskustvo i značajan iskorak u digitalno doba. Sve to je povremeno iscrpljujuće i za nastavnike i za studente, ali je mnogo bolje nego da nemamo nikakav način da iskoristimo ovo vrijeme. Hvala Bogu na blagodatima informatičkog doba – kazao je profesor Alibašić. 

Kada je riječ o ispitima, Alibašić je kazao da je sada već izvjesno da će parcijalni ispiti biti održani pod ovim okolnostima i da su za to pripremljena određena rješenja.

– Cilj nam je da se obaveze studentima ne gomilaju pa ćemo obaviti provjeru znanja gdje god je to moguće u 9. sedmici semestra. Imamo nekoliko opcija: video-konferencije, kvizovi i pisani ispiti u realnom vremenu putem e-platforme te pisanje refleksivnih eseja na pročitani materijal. Gdje nijedna od ovih metoda nije prikladna ostavit ćemo ispite iza vanrednog stanja – pojasnio je Alibašić.

Istakao je da je naredni izazov na koji se treba naći odgovor jeste pitanje ramazanske prakse koja je za studente prve godine obavezna, ali uprava Fakulteta smatra da će i za to naći neko rješenje.

(E.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related