Alija Isaković i bosanski jezik


U svečanom dijelu otvaranja konferencije još su se prigodnim riječima obratili: rektor Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Rifat Škrijelj, te predsjednik VKBI Sarajevo dr. sc. Nedžad Mulabegović. Dr. sc. Elvira Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje je i pokrovitelj ovog naučnog skupa, bila je, nažalost, spriječena doći, ali je poslala pismo podrške koje je pročitano u ovom dijelu manifestacije.
Nakon pozdravnih obraćanja uslijedila je panel-diskusija pod naslovom “Taj čovjek – sjećanja na Aliju Isakovića″ u kojoj su učestvovali: prof. dr. Emina Kečo-Isaković, književnica Jasmina Musabegović, književnik Mile Stojić, prof. dr. Uzeir Bavčić i Strajo Krsmanović te književnik Hadžem Hajdarević koji je ujedno bio i moderator ove panel-diskusije. Učesnici su se osvrnuli na rad i djelovanje Isakovića, ali su s prisutnima podijelili i intimna sjećanja koja ih vežu za ovog istaknutog književnika i intelektualca.
Drugi dio zvaničnog programa bio je podijeljen u tri sesije: “Alija Isaković i jezička politika″, “Alija Isaković i karakteristična bosanska leksika″ te “O jeziku i stilu Alije Isakovića″. Svoje referate o radu i djelu Alije Isakovića prezentiralo je 27 učesnika s područja cijele Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Kosova. Moderator ovog dijela programa, kao i cijele Konferencije, bila je mr. sc. Aida Kršo, viša stručna saradnica Instituta za jezik.
Konferenciju su posjetili brojni naučni i kulturni radnici, profesori i nastavnici, studenti i učenici, te mnogi drugi poštovaoca rada Alije Isakovića.