Aljo ef. Cikotić: Bez Objave čovječanstvo bi bilo izgubljeno

Date:

Posljednja Allahova Objava, upućena cijelom čovječanstvu, uputa i lijek vjernicima sve do Sudnjega dana, počela je silaziti posljednjem Allahovom poslaniku, Muhammedu, s.a.v.s., u noći Kadr, 610. god.

“Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr, a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (Al-Qadr, 1-5.)

– Objava Kur'ana promijenila je na bolje način života na Zemlji. Prenoseći Objavu, Muhammed, s.a.v.s., poziva čovječanstvo da vjeruje samo u Jednog Boga, Allaha, dž.š., da čini dobra djela, a da razvrat i nevaljalštine ostavi. Vrijednost ove noći je upravo radi Kur'ana, posljednje Objave. Sve što je vezano za Allahov govor dobija na značaju: noć u kojoj je počela Objava, mjesec ramazan u kojem se nalazi ova noć, melek Džibril koji dostavlja Objavu, Muhammed, s.a.v.s., kojem se Objava dostavlja i koji ima obavezu da je prenese, i u konačnici, muslimani, koji u svom životu slijede Kur'an. Svaki vjernik i vjernica trebaju ovo stalno imati na umu. Mi smo vrijedni jedino ako slijedimo Uputu. Bez toga gubimo vrijednost i značaj. Noć Kadr svake godine, u posljednjoj trećini ramazana, podsjeća nas na neizmjernu Allahovu milost, jer bi bez Objave čovječanstvo bilo izgubljeno  – kazao je u razgovoru za Preporod.info mr. Aljo ef. Cikotić, imam travničkog džemata Kalibunar.

Preporod.info: Kako ste već kazali, u ovoj noći počela je objava Kur'ana. Upravo ste Vi u Vašem džematu, ali i brojni drugi muallimi i imami trudite da Kur'anskom pismu podučite što više djece, ljudi, a Ikre, da učimo, i Allah d..š. nam naređuje. Zašto je važno da učimo, da znamo, da smo upućeni?

Ef. Cikotić: Znanje je Allahovo svjetlo koje nas obasjava i koje razgoni tminu neznanja i zaostalosti. Znanje je neophodno da bismo bili vjernici. Prvo trebamo znati da bi mogli vjerovati Allaha, dž.š., da bi mogli uspješno i kvalitetno organizovati i provesti prolazni dunjalučki život. Znanje koje je došlo sa posljednjom Objavom u noći Kadr promijenilo je u tom vremenu i pojedinca i zajednicu. Dovelo je u centar svjetskih zbivanja one koji su bili na marginama. Znanje je uslov za uspjeh i pojedinca i zajednice u svakom vremenu. Muslimani koji ne znaju učiti Kur'an na jeziku na kojem je objavljen imaju veliki nedostatak. Ali još veći nedostatak imaju oni koji ne čitaju prijevod i ne razumiju poruku Kur'ana.

Preporod.info: Ova noć provodi se u ibadetu. Šta savjetujete vjernicima, šta je najbolje učiti kako bi se što vise približili Allahu dž.s. u dovama? 

Ef. Cikotić: Aiša, r.a, upitala je Allahovog Poslanika, a.s.: “Kada bih znala kada je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?” Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Reci: Allahumme inneke ‘afuvvun, tuhibbu-l-‘afve, fa'fu ‘anni!” – Allahu moj, Ti si doista Onaj koji oprašta, voliš oprost, pa Te molim da mi oprostiš! Najbolja djela u Lejletul-kadru i deset posljednjih noći ramazana su namaz, Kur'an i dova. Najbolje je kombinovati ovo troje, produžavanjem kijama Kur'anom i produžavanjem sedžde dovom. Odraz našeg ukupnog ibadeta, u ovoj mubarek noći posebno a mubarek ramazanu uopće, treba se pokazati kroz naše lijepo ponašanje prema porodici, rodbini, komšijama i svim ljudima. 

Preporod.info: Koliko smo danas svjesni blagodati koje ovaj mubarek mjesec krije, a time i ova mubarek noć? 

Ef. Cikotić: U svakom vremenu broj svjesnih i savjesnih vjernika bio je mali u odnosu na cjelokupnu populaciju. Vjernici su svjesni, hvala Svevišnjem, i zato nastoje maksimalno iskoristiti neponovljive dane i noći mubarek mjeseca koji u sebi nose ogromno dobro, kako za pojedinca tako i za zajednicu. Onaj koji posti svim svojim bićem, ko se trudi da popravi svoje ponašanje i odnos prema Allahu, prema sebi i ljudima uopće, ko se trudi da od halala hrani sebe i svoju porodicu, da pomogne sadakom, u skladu sa svojim mogućnostima, one koji su u potrebi, ko na vrijeme izdvoji sadekatu'l-fitr i zekat, ko redovno uči Kur'an sa razmišljanjem, na dobrom je putu, jer pokazuje svijest o značaju trenutka kojim ga je Allah, dž.š., počastio.

Preporod.info: Mnogi u noći Kadr će ostati do zore budni, provodeći je u ibadetu. Kako da nam te dove i ibadet budu primljeni kod Allaha dž.š?

Ef. Cikotić: Ukoliko smo nakon intenzivnog ibadeta i učinjenih dobrih djela bolji, ako mijenjamo svoje ponašanje na bolje, to je dobar znak da je naš ibadet kabul kod Allaha, dž.š. Lijepo bi bilo da slijedimo naše dobre prethodnike, da pola godine nakon ramazana molimo Uzvišenog Allaha da nam ukabuli ibadete koje smo činili tokom mubarek mjeseca, a da ostatak godine dovimo da dočekamo sljedeći ramazan, željni da opet doživimo ljepotu mubarek dana i noći i zaradimo puno sevapa čineći dobra djela. 

Preporod.info: Koja je najvažnija poruka u ovoj noći?

Ef. Cikotić: Poruka noći Kadr su moralne vrijednosti koje su došle u njoj, koje su svijet učinile ljepšim, pravednijim i humanijim. Kur'an i danas mijenja navike pojedinaca ili zajednica, kao što se to desilo prvi put, jer samo takve prati uspjeh, život pun sreće i zadovoljstva. U toj Noći je ukazana milost svjetovima, svjetlo koje je nadjačalo tamu i otvorilo nove vidike i mogućnosti čovječanstvu. To je bila Objava koja nije iza sebe imala vlast, vojsku i moć. Ona je bila sama po sebi jaka i moćna. Snažila je, oduševljavala i hrabrila. Nemoćnim je bila podrška, moćnicima ukazivala na važnost pravde, nemoralnim na izgubljene moralne vrijednosti a vjernicima je pružala nadu i sigurnost. Džahilijet je bio težak izazov u kome je Allahova riječ trebala naći svoja njedra, svoje utočište. Rijeka je tražila svoje korito i konačno ga našla u prvim muslimanima, generacijama poslije njih, u nama danas, i ona će uvijek tražiti i nalaziti svoj put do ljudskih srca. 

Preporod.info: Ramazan smo dočekali u posebnim okolnostima, postili u posebnim okolnostima, nažalost, u džamije nismo mogli na zikr. Vjernicima to teško pada…

Ef. Cikotić: Većinu stvari znamo cijeniti tek kada ih izgubimo. Blagodati koje smo imali, a koje su nam trenutno uskraćene, tek sada znamo istinski vrednovati i cijeniti. Nadam se da ćemo svi uzeti pouku, da ćemo, ako Bog da, kada sve ovo prođe i završi, puno više koristiti blagodat slobode za odlazak u džamiju, za džematske aktivnosti, za održavanje rodbinskih veza, za opće korisni društveni angažman. 

Preporod.info: Koliko je važno da u današnje vrijeme, blagodati ovog mjeseca u kojem se još uvijek nalazimo, iskoristimo? 

Ef. Cikotić: Svaku pruženu priliku za činjenje dobra trebamo iskoristiti, jer ne znamo da li ćemo dobiti sljedeću. Savjet Allahovog Poslanika, s.a.v.s., ashabu da namaz klanja kao da je to posljednji namaz koji će obaviti prije smrti, nama je savjet, da uz namaz, iskoristimo i ovaj mubarek mjesec kao da nam je posljednji. Nekome će sigurno biti posljednji u životu. Koliko je samo onih koji su bili živi prošlog ramazana ali su preselili na ahiret tokom godine. Nisu znali da je prošli ramazan za njih posljednji koji će živi dočekati. Iskoristimo zato ovaj ramazan, čineći dobra djela, kao da nam je posljednji u životu. 

Preporod.info: Ramazan je prilika da preispitamo sebe. No, koliko smo na to doista spremni i da ono što ne valja popravljamo? 

Ef. Cikotić: Na pitanje, ko je za promjene, svi potvrdno odgovaramo. Na pitanje, ko se želi mijenjati, ko želi prvi da počne sa promjenama, skoro svi ostajemo nijemi, osim malog broja koji konstantno rade na sebi. Uspješni nikada nisu stavili tačku na rad i priču o sebi. Gubitnici nikada ne pokreću priču o radu na sebi. Svako od nas treba da krene od sebe, od svoje porodice i rodbine. Ne možemo promijeniti čitav svijet, ali, ako hoćemo i ako se trudimo, možemo, s Allahovom pomoći, mijenjati sebe na bolje, a time ćemo doprinijeti pozitivnoj promjeni u zajednici i svijetu.

Preporod.info: Koja je Vaša poruka muslimanima, vjernicima?

Ef. Cikotić: Muslimani današnjice poprilično su se udaljili od prvog imperativa Objave. Da bi nam bilo bolje potrebno je da u pozitivnom pravcu mijenjamo svoj odnos prema korisnoj nauci i korisnom radu. Korisna nauka nas približava Allahovoj milosti i oprostu, a koristan rad unapređuje i pojedinca i zajednicu. Najbolji su oni koji koriste ljudima, uči nas naš voljeni Poslanik, s.a.v.s. Dobro misliti, dobro činiti i dobru se nadati mogu samo iskreni Allahovi robovi. Da nam se Allah smiluje i učini od takvih. Amin! 

Preporod.info: I za kraj razgovora, kakvi treba da izađemo iz ramazana? 

Ef. Cikotić: Ko se trudio da tokom ramazana učini što više dobrih djela treba se radovati obećanoj nagradi u posljednjoj noći ramazana, treba se radovati u danima Bajrama koji su dani jela, pića i spominjanja Allaha, dž.š. Dobar znak da smo uspješno prošli ramazansku školu odgoja i obrazovanja je ako poslije ramazana ustrajemo u dobru. Ko nakon dana bajrama isposti još šest dana u ševvalu ima nagradu kao da je postio sve vrijeme. Ko bude bolji poslije ramazana nego što je bio prije ramazana neka se raduje, jer je to znak ispravnog postupka i dobrog pravca koji treba slijediti.

Žao nam bude onih koji su se trudili da tokom ramazana budu u intenzivnom ibadetu, a već u danima bajrama čine haram djela kojim anuliraju sve postignuto. Islam je vjera čistoće, reda i discipline. Islam nas uči kontinuitetu dobra. Put dobra i sreće postiže se kroz džemat, zajednicu muslimana, tako da trebamo birati dobro društvo koje će nam biti podrška na prolaznom dunjaluku, da nikada ne zaboravimo da smo ovdje kratko, da nas čeka vječnost na ahiretu, da ko uradi i trun dobra vidjet će ga, a ko uradi i trun zla vidjet će ga.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related