Aljo-ef. Cikotić: Ibadet strpljivosti

Date:

U petnaestoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra u iftarskom programu televizije BIR o ibadetu strpljivosti govorio je Aljo-ef. Cikotić.

– Jedni drugima preporučujemo strpljenje jer ne možemo postići uspjeh ukoliko ne budemo strpljivi i na putu dobra ustrajni – rekao je efendija Cikotić navodeći da je strpljenje posljednja stepenica na putu prema Džennetu, tumačeći poruke sure El-Asr.

Dodao je da je strpljenje o kojem de govori širok pojam.

– S jedne strane trebamo biti strpljivi prije činjenja dobrih djela. To strpljenje se ogleda u čišćenju našeg nijeta (namjere). Druga vrsta je strpljenje prilikom vršenja ibadeta – navodi Cikotić i pojašnjava da je veliko strpljenje potrebno za održavanje kontinuiteta u ibadetima.

I poslije učinjenog dobrog djela takođe treba biti strpljiv, a to je treća vrsta.

 – Kasnijom pričom, samohvalom, uništi se svo dobro koje je čovjek uradio – upozorio je Cikotić, ukazujući da je strpljivost u tome važno da bi se očuvala čistoća ibadeta.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related