Ambasador BiH u Norveškoj povodom pandemije koronavirusa: Na usluzi smo našim državljanima

Date:

Ambasada Bosne i Hercegovine u Norveškoj je otvorena, radi puno radno vrijeme i na usluzi je svim državljanima BiH, saopćio je bh. ambasador u ovoj državi dr. Nedim Makarević povodom eskalacije pandemije koronavirusa.

– Tu smo za vas i dat ćemo sve od sebe da vam pomognemo što je moguće bolje – navodi ambasador Makarević, podsjećajući da se u posljednjih 48 sati situacija u Norveškoj drastično promijenila.

On podsjeća da su od 12. do 26. marta 2020. godine zatvorene sve obrazovne ustanove (obdaništa, osnovne i srednje škole i fakulteti),  barovi, kafići i restorani, te da su odgođene sve društvene i kulturne manifestacije.

Od pojave korona virusa u Norveškoj Institut za javno zdravlje Norveške redovno je izvještavao javnost o broju zaraženih i putem medija informisao stanovništvo o načinu prijavljivanja sumnjivih slučajeva, konstatujući da je najviše zaraženih evidentirano u zapadnom dijelu zemlje.

Institut za javno zdravlje Norveške je otvorio Informativni servis za prijavljivanje slučajeva oboljelih na telefon  116 117  i telefon za konsultacije  815 55 015.

Poslednji  podaci  Instituta  za  javno zdravstvo  ukazuju da  je povećan   broj  oboljelih  i  u  Oslu  i  u Centralnom  dijelu  Norveške, a  evidentan  je slučaj  zaražavanja  lica  koji nisu bili  u neposrednom kontaktu sa strancima i licima koja su došla iz zaraženih područja u inostranstvu.

– Ohrabrujuća vijest koju prenosi Institut  za javno zdravlje Norveške je da su većina zaraženih sa blagim simptomima i da mnogi od inficiranih ovim virusom  će preboljeti infekciju, a da sami  nisu ni svjesni da su zaraženi – podsjeća ambasador Makarević

Dodao je da su u Norveškoj zabilježeni i prvi smrtni slučajevi korona virusom sa tendencijom rasta.

Najveće restrikcije Norveška je uvela na Međunarodnom aerodromu u Oslu, gdje će svi putnici sa nerezidentnim boravkom biti vraćeni na svoje polazne destinacije ili će se suočiti sa dvosedmičnim obaveznim karantinom, a oni rezidentni će po povratku u Norvešku odmah biti upućeni u dvosedmični karantin čak i ako nisu pozitivni na korona virus.

Od sutra avio saobraćaj u Norveškoj će biti gotovo potpuno zatvoren.

Ako ste u tranzitu i imate s tim u vezi poteškoće, molimo Vas da se javite našoj ambasadi na: +47 22 54 09 60 ili  +47 22 54 09 61.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related