Ambasador Jusić za Preporod.info: Plašim se da smo propustili jedinstvenu priliku

Date:

Jusić.jpg - Ambasador Jusić za Preporod.info: Plašim se da smo propustili jedinstvenu priliku

– Ovo je loša vijest za naš turistički sektor, ali i loša poruka za prijateljsku zemlju Saudijsku Arabiju, izjavio je za Preporod.info ambasador Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić povodom današnjeg neusvajanja odluke Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji viznog režima za državljane ove bliskoistočne države.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara protiv ovakve odluke bili su ministri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Vijeću ministara Josip Grubeša i Ankica Gudeljević.

– Nažalost, dobili smo tužnu vijest kako nekoliko ministara nije podržalo prijedlog da se od 15. 5. do 15.10. građanima Saudijske Arabije omogući da bez viza putuju u Bosnu i Hercegovinu, pod uslovom da uplate aranžman u jednoj od turističkih agencija koje su registrovane u Bosni i Hercegovini. Sve je ukazivalo na to da su argumenti tako postavljeni, da neće biti moguće odbiti. Izgleda da je došlo do politizacije – naveo je ambasador Jusić.

Posebno je naglasio da se ovih dana nije oglašavao, unatoč brojnim upitima medija, jer nije želio doprinijeti politizaciji ovog pitanja i jer je bio uvjeren da će argumenti nadvladati.

– Sve analize koje je Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo, kao i mišljenja skoro svih relevantnih institucija, osim Ministarstva finansija, ukazivali su da se ovakva odluka ne može odbiti, jer je prijeko potrebna kako bi se sanirale posljedice pandemije. Imali smo priliku da jednim potezom pomognemo sektore koji su najviše pogođeni, aerodrome, hotelijerstvo, turističke agencije, restorane, male obrtnike u gradskim jezgrama. Šutio sam jer jednostavno nisam mogao vjerovati da se jedna ovakva odluka koja je tako prijeko potrebna ekonomiji i turizmu BiH u ovim osjetljivim trenucima, na kojoj smo tako dugo radili i pripremali, može ispolitizirati – kazao je ambasador Jusić.

Ovom prilikom je podsjetio i da je već bilo dogovoreno održavanje desetaka letova sedmično iz Saudijske Arabije.

– Druga po veličini saudijska kompanija je imala već rezervisanih, uplaćenih letova. Prvu sedmicu su trebali da dovezu deset direktnih letova. Sada je sve to upitno. Ovo je bilo zamišljeno kao jedna brza finansijska injekcija najgore pogođenim sektorima naše ekonomije nakon pandemije korona virusa. Sad smo u situaciji, ne samo da smo propustili jedinstvenu priliku da dobijemo turiste koji su traženi u čitavom svijetu, koji troše puno, koji ostvaruju puno noćenja, nego smo poslali ružnu poruku prijateljskoj zemlji koja je bila naklonjena Bosni i Hercegovini, pomagala nam je u svim teškim situacijama, i još uvijek pomaže. Postoji mogućnost da se o ovoj odluci ponovo razgovara, ali se plašim da smo mi već izgubili ovu sezonu – rekao je Jusić.

Dodao je da Ambasada Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji, osim ambasadora, ima samo jednog diplomatu koji može raditi na vizama.

– Mi smo već sada pretrpani. Jutros su bili redovi pred Ambasadom u Rijadu. Ljudi koji pokušavaju, moraju lično doći da traže vizu. To će dovesti do toga da ćemo ih izgubiti i da će oni početi tragati za drugim destinacijama. Neki letove koji su bili dogovoreni za Bosnu i Hercegovinu prebacuju za druge države Istočne Evrope, EU, ali i našeg okruženja. Ne znam kakav će konačan ishod biti ove inicijative na Vijeću ministara, ali se plašim da bi mogli izgubiti ovu sezonu u potpunosti. Ambasada BiH u Rijadu sa samo jednim diplomatom, osim ambasadora, ne može procesuirati sve zahtjeve za vize. Valja nam sada tragati za rješenjima koja će ublažiti posljedice ovih štetnih odluka. Iskreno se nadam da će razum i interes svih nadvladati i da ćemo prestati raditi “u korist naše štete”. U protivnom, besmisleno je govoriti o bilo kakvoj ekonomskoj diplomatiji i državi koja treba da je u službi ekonomije i građana – zaključio je ambasador Jusić.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related