Ambasador Koc: Okupljanje u Sarajevu da bi se pokazalo jedinstvo Turske

– Cilj je ukazati na demokratiju. Ono što smo preživjeli 15. jula pokazalo je da je Turska jedinstvena i zajedno smo to prevazišli. Ono što se jučer dogodilo u Holandiji je nešto što se ne može prihvatiti – naglasio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji se pridružio skupu.

Dodao je kako su Turci s narodom Holandije uvijek živjeli u miru i da će tako biti i nastavljeno, ali su za njega odluke koje su holandske vlasti donijele jučer protivne međunarodnom pravu, demokratiji i ljudskim vrijednostima.

– Siguran sam da su ova dešavanja neprihvatljiva i za narod te zemlje. I da kritiziraju ova dešavanja. Nadam se da se nešto ovakvo neće ponoviti – istaknuo je Koc.

Građani Turske u BiH s Baščaršije su krenuli prema holandskoj ambasadi, a današnjim okupljanjem izrazili su nezadovoljstvo zbog postupanja prema turskim ministrima u Holandiji.

Holandske vlasti spriječile su u subotu turske ministre vanjskih poslova te porodice i socijalne politike, Mevluta Cavusoglua i Fatmu Betul Sayan Kayu, da posjete diplomatska predstavništva Turske u toj zemlji i susrete s turskom zajednicom u Holandiji.

U pratnji policije ministrica Kaya je vraćena u Njemačku, odakle se vratila u Tursku, a poručila je da svijet mora zauzeti stav naspram fašističkih postupaka Holandije.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan naglasio je da će Holandija platiti zbog sramnog protjerivanja turske ministrice, te da će zbog toga naučiti šta je diplomatija, upoređujući holandsku vladu s ostacima nacizma i fašizma.

Glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske Ibrahim Kalin, u vezi s ovim događajima, kazao je da je da to što je Vlada Holandije uputila zabranu turskim ministrima i upotrijebila silu protiv okupljenih civila predstavlja crni dan za demokratiju Evrope.

Radio BIR/Agencije