Ambasador Koč za Preporod.info: Bratski narod Bosne i Hercegovine uvijek nam je na prvom mjestu

Date:

“Bosna i Hercegovina, u kojoj od novembra 2016. godine imam čast predstavljati svoju zemlju i unutar čijih granica mi je izuzetno drago biti, uvijek će biti jedno od najvažnijih mjesta u mom profesionalnom i ličnom životu”, poručio je u intervjuu za Preporod.info ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč.

Koč će uskoro okončati svoju poziciju na mjestu ambasadora. No, uprkos brojnim oproštajnim sastancima koje je imao s čelnicima države, dao je opširan intervjuu za naš portal u kojem govori o stanju u našoj zemlji, pomoći Republike Turske, ekonomskim odnosima dvije zemlje, ali se dotakao i projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd. Osvrnuo se i na migrantsku krizu, kazavši kako je to “otvorena rana koja se osjeća u Turskoj i širom svijeta, a koja se može riješiti uz međunarodnu odgovornost”. 

Preporod.info: Vaša ekselencijo, gospodine Koč, možete li uporediti stanje u Bosni i Hercegovini odmah nakon Vašeg imenovanja i sada, na kraju mandata? 

Ambasador Koč: U međunarodnoj konjunkturi u kojoj se iz dana u dan povećavaju ne samo politički već i ekonomski i humanitarni izazovi, Bosna i Hercegovina, koja je postala zemlja čije se ime sve češće spominje na Balkanu, zatim u Evropi i konačno u svijetu, uprkos komplikovanoj strukturi koju donosi Dejtonski sporazum, odlučno je uspjela jačati svoju političku volju iz dana u dan.

Kao osoba koja je izbliza svjedočila zadnjoj fazi ovog procesa, ponosan sam na put koji je BiH prešla, koliko i njeni građani i državnici. Mostarski izbori, jedan od glavnih događaja koji čine osnovu ovog mog mišljenja, ne samo da pokazuju da je prijeđena dvanaestogodišnja prepreka, već su i konkretan pokazatelj postojanja kulture konsenzusa. Bosna i Hercegovina, koja je dokazala da je snažna, ne samo njena politička ili ekonomska, već i socio-kulturna infrastruktura, u vrijeme trajanja mog mandata bila je uspješan domaćin i Evropskih zimskih olimpijskih igara mladih (EYOF). S druge strane, Sarajevski filmski festival (SFF), na koji evropske zemlje gledaju sa zavišću, otkriva visoku organizacijsku sposobnost. 

Preporod.info: Turska pridaje veliki značaj izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Koji je značaj ovog projekta? Dokle se došlo sa realizacijom, kada se može očekivati da u potpunosti bude završen? 

Ambasador Koč: Što se tiče odnosa između naše zemlje i BiH, projekt autoputa koji će u obliku prstena povezati Sarajevo i Beograd i koji se sastoji od različitih faza, pažljivo i pomno prati naša zemlja koja je, inače, učinila prvi korak u ovom projektu.

Kao što znate, tokom posjete našeg predsjednika Srbiji u oktobru 2019. godine, uz učešće predsjednika Srbije i članova Predsjedništva BiH, službeno su započeti građevinski radovi u okviru ovog projekta. U narednom periodu je pandemija COVID-19, koja je zahvatila cijeli svijet, nažalost, uzrokovala određen zastoj u radovima na autoputu Sarajevo-Beograd. Međutim, bilateralnim i multilateralnim sporazumima potpisanim tokom proteklog perioda bilo je moguće postići napredak u pogledu pravnog okvira. U fazi u kojoj se danas nalazimo, vidimo da se nastavljaju radovi na eksproprijaciji duž trase autoputa i da taj proces prate sve relevantne institucije.

U tom smislu, kao što to često naglašava ministar komunikacija i prometa BiH s kojim sam se sastao prošle sedmice, vjerujemo da će trenutni zastoji biti što je prije moguće prevladani koliko našim toliko i njihovim naporima usmjerenim ka ubrzanju procesa.

Što se tiče finansiranja projekta, planiramo izvesti zajedničku studiju s vlastima u BiH radi re-evaluacije troškova. Isto tako, u okviru gore spomenutog projekta predviđeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji na infrastrukturi i građevinskom projektu. Smatramo da će njegovo potpisivanje tokom posjete cijenjenih članova Predsjedništva BiH našoj zemlji 16. marta 2021. godine, na poziv našeg predsjednika, biti konkretan korak u ovom procesu.

Turska, koja je uvijek i u svim uslovima bila uz Bosnu i Hercegovinu, nastavit će podršku što skorijoj realizaciji ovog tako važnog projekta za vašu zemlju koji će je dovesti do zemlje sa izraženim trgovinskim potencijalom.

Posjeta 16. marta će predstavljati novu prekretnicu u našim kontinuiranim naporima u smislu političke, trgovinske i socijalne saradnje, za koju vjerujemo da se može unaprijediti između naših zemalja, i biti povod dovršenju procesa sporazuma koji su u fazi pregovaranja kao i realizaciji različitih projekata. 

Preporod.info: Kako ocjenujete bilateralne i ekonomske odnose BiH i Turske? U kojim oblastima ih je moguće unaprijediti?

Ambasador Koč: Naši ekonomski i trgovinski odnosi s BiH kreću se vrlo pozitivnim tokom. To možemo vidjeti na osnovu podataka o našoj bilateralnoj trgovini koja traje bez prekida uprkos pandemiji. Iza sebe smo ostavili godinu koja se vrlo približila našim ciljevima te znamo da će 2021. biti puno produktivnija i da će naši investitori povećati već postojeći interes za vašu zemlju. Međutim, stupanjem na snagu revidiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini, naš trgovinski tok će se ubrzati i to će se odraziti na izvoz BiH u našu zemlju. Prevladavanjem pandemije vjerujemo da će se bosanskohercegovačka ekonomija u cjelini oporaviti, povratiti nekadašnji visoki trgovinski potencijal, a posljedično će se ublažiti problemi poput nezaposlenosti i migracija povezanih s nezaposlenošću.  

S druge strane, politička stabilnost predstavlja glavni stub ekonomske stabilnosti. Bosna i Hercegovina, u svakom pogledu višeslojna i višeznačna zemlja Balkana, prošla je kroz ozbiljne političke izazove tokom četvrt stoljeća nakon Dejtonskog sporazuma, na kojem se temelji današnja politička struktura Bosne i Hercegovine, te je iz njih izašla jača i postigla ugledan položaj u međunarodnoj zajednici.  

Odnosi Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom (EU), NATO-om i Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) odražavaju njenu volju za integracijom s euroatlantskim institucijama, što podržavaju, kako međunarodna zajednica uopšte, tako i Turska. Bosna i Hercegovina je prirodni član evropske porodice, ne samo svojim geografskim položajem, već i kulturnom potkom. Njena puna pripadnost regiji u svakom smislu, kako političkom, tako i ekonomskom, doprinijet će stabilnosti zemlje. Turska će i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu na ovom putu. 

Štaviše, vjerujemo da će Bosna i Hercegovina, dokle god bude sačuvala svoj unutarnji konsenzus, moći prevladati sve poteškoće i ponuditi prosperitetnu budućnost svojim građanima. Po ovom pitanju veliki teret pada na pleća političara i državnika. Konstruktivniji i ujedinjavajući diskursi će pojačati važnost snage koje proizlazi iz jedinstva, iz onog “mi”, te time obezvrijediti zlonamjerne nacionalističke diskurse.

Ostavljanje političkih sukoba po strani i fokusiranje na solidarnost i humanitarnu borbu protiv neočekivanog globalnog neprijatelja poput COVID-19, dobar je pokazatelj toga.Međutim, važno je djelovati kao jedno tijelo ne samo zbog bolesti, već i zbog zdravlja.

U tom smislu, vjerujemo da će s istom motivacijom neka postojeća politička neslaganja, posebno ona koja su proživljena na mostarskim izborima održanim nakon 12 godina, biti prevladana što je prije moguće. 

Preporod.info: Koliko je Turska pomogla BiH? U čemu se ta pomoć ogledala? 

Ambasador Koč: Kada je riječ o našoj pomoći vašoj zemlji, Turska je humanitarnu pomoć postavila kao kamen temeljac svoje vanjske politike, a kao zemlja za primjer među donatorima u svijetu, prijateljski i bratski narod Bosne i Hercegovine, uvijek drži u prvom planu. Pogotovo u uslovima pandemije, kao prva zemlja koja se odazvala pozivu BiH za međunarodnu pomoć, Turska je putem svojih različitih institucija, uključujući Crveni polumjesec Turske, hitno dostavila medicinski materijal u Bosnu i Hercegovinu. Nedavno je do izražaja došla i potreba stvaranja dodatnih mogućnosti podrške i saradnje u zdravstvu. Trenutno se vaša zemlja suočava sa potrebom obezbjeđivanja vakcina. Mi pomno pratimo ovaj proces i nadamo se da će se što prije poduzeti potrebni koraci u vezi s tim te da će se vakcinacija sprovesti i cijeloj zemlji.Želio bih spomenuti još jednu bolnu tačku u vezi s humanitarnom i poduzetničkom vanjskom politikom naše zemlje, a to je migrantska kriza koja nas sve pogađa u srce.

Fenomen migracije nije prisutan samo u Bosni i Hercegovini, to je otvorena rana koja se osjeća u Turskoj i širom svijeta, a koja se može riješiti uz međunarodnu odgovornost.

U tom kontekstu, mišljenja smo da bi u inicijativama kojima svjedočimo u BiH po pitanju koje se ne može riješiti samo naporima vlasti u zemlji, trebalo pokazati veći međunarodni senzibilitet i sve relevantne strane bi trebale ravnopravno podijeliti ovaj teret. Turska također poziva međunarodne organizacije i javnost da budu osjetljiviji po ovom pitanju. 

Preporod.info: Po čemu ćete pamtiti BiH?  

Ambasador Koč: Na kraju, mogu bez ikakvog oklijevanja reći da su, za vrijeme koje je proteklo od novembra 2016. do danas, Bosna i Hercegovina i njezin glavni grad Sarajevo postali istinski dom za mene i moju porodicu. 

Ovu zemlju u kojoj sam proveo značajan dio života, njezine divne ljude, prirodu, smirenost, berićet, jednostavnost i entuzijazam neću nikada zaboraviti i zauvijek ću čuvati ovu vezu s njom.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related