Ambasadori EU podržali prijedlog EK za paket pomoći od tri milijarde eura

0
26

Ambasadori Evropske unije podržali su prijedlog Evropske komisije o pružanju tri milijarde eura makrofinancijske pomoći za deset država susjedstva kako bi im se pomoglo u suočavanju s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

– Države susjedstva naši su najbliži partneri, a sada više nego ikad, nužno je držati se zajedno i pokazati solidarnost u rješavanju ekonomskih i društvenih utjecaja te globalne krize – kazao je ministar finasija Hrvatske Zdravko Marić.

Finansijska pomoć bit će osigurana u formi zajma pod vrlo povoljnim uvjetima. Tako je za Albaniju osigurano 180 milliona eura, za Bosnu i Hercegovinu 250 milliona eura, za Gruziju 150 milliona eura, Jordanu 200 milliona eura, Kosovu i Moldaviji po 100 milliona eura, Crnoj Gori 60 milliona, Republici Sjevernoj Makedoniji 160 milliona, Tunisu 600 milliona i Ukrajini 1,2 milijarde eura.

Sredstva su namijenjena za pomoć državama da se izbore s neposrednim finansijskim problemima nastali kao posljedica izbijanja pandemije, navedeno je.

Zajedno s podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva će pomoći u povećanju makroekonomske stabilnosti i omogućavanju zaštite građana te ublažavanja negativnih socio-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Sredstva će biti na raspolaganju dvanaest mjeseci i bit će isplaćena u dvije rate. Maksimalan prosječan rok otplate zajma bit će 15 godina. Pomoć će biti ovjerena memorandumom o razumijevanju koji će biti dogovoren između svake zemlje partnera i Komisije.

Odluku je potrebno da usvoje još i Evropski parlament i Vijeće Evropske unije prije nego što bude mogla stupiti na snagu.

(Fena)