Ambasadorica Smajić: Konzulat u Novom Pazaru unaprijediće bilateralne odnose BiH i Srbije

Date:

Povodom davanja saglasnosti Vlade Srbije za otvaranje Generalnog kozulata Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Pazaru, bh. ambasadorica u Beogradu Aida Smajić boravila je danas u prvoj službenoj posjeti tom gradu gdje se susrela sa predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara, Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i predsjednikom Mešihata Islamske zajednice, muftijom Mevlud-ef. Dudićem.

Muftija Dudić se zahvalio ambasadorici Smajić na posjeti naglasivši da je ona prvi bosanskohercegovački ambasador koji je posjetio Novi Pazar, izrazivši očekivanje za nastavak saradnje imajući u vidu da u Republici Srbiji Bošnjaci žive od Subotice do južnih dijelova zemlje i da Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju maticu.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednicom BNV-a Jasminom Curić, ambasadorica Smajić je izjavila da vjeruje da će otvaranje Generalnog konzulata BiH unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije i doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i BiH više povežu.

– Da gaje zajedničke odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji, a naravno, i veza sa Bosnom i Hercegovinom – kazala je ambasadorica BiH u Srbiji.

Ocijenila je da je odluka o otvaranaju konzulata “dobra politička odluka od strane Srbije” i da za unapređenje dobrih odnosa između dvije države uvijek ima prostora.

– Nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za saglasnost, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se odnosi između dvije susjedne zemlje unapređuju, a naravno, i da se Bošnjaci ovdje poveži sa Bošnjacim u Bosni i Hercegovini – kazala je Smajić izrazivši očekivanja da će konzulat početi sa radom do kraja ove godine.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je ocijenila je da je otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru dobar početak poštovanja reciprociteta i dobrih odnosa između dvije zemlje.

Ona je poručila da će predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji biti logistika budućem konzulatu.

– Nadamo se da će otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru olakšati život građanima Sandžaka i građanima Bosne i Hercegovine iz razloga što mnogi Bošnjaci iz Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i svake druge veze sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će otvaranje konzulata učvrstiti postojeću saradnju i otvoriti nove mogućnosti saradnje između građana Sandžaka i Bosne i Hercegovine – istakla je Curić, zahvalivši ambasadorici Smajić na, kako je kazala, istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata.

Tokom susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem, ambasadorica Smajić je, kako je navela, razgovarala o tome šta Novi Pazar ubuduće treba da radi sa konzulatom i Bosnom i Hercegovinom.

Biševac je rekao da će buduće konzularno predstavništvo BiH u Novom Pazaru doprinijeti razvoju saradnje u svim oblastima i pomoći građanima u administratvno-poslovnim obavezama.

– Znamo da su historijske veze između Bosne i Sandžaka i iz istog razloga će biti otvoren konzulat. Između Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine sigurno će doprinijeti da budu povezani, kako na kulturnom, privrednom planu i u svim ostalim oblastima – rekao je Biševac izrazivši takođe uvjerenje da će konzulat doprinijeti poboljšanju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano je 11. maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjedništvo BiH je 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci i prema toj odluci Generalni konzulat BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, biće sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci i Drvaru.

Vlada Srbije dala je 25. februara ove godine saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Skoro otvaranje konzulata u Novom Pazaru najavila je i Republika Turska.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related