Amel Silnović: Pozivam omladinu da se nikad ne zasitimo znanja

Date:

Amel Silnović student je stomatologije u Italiji koji je svoja znanja u toku jednog semestra nastojao proširiti i u Poljskoj, a do sada je obišao tridesetak zemalja, od Amerike do Afrike.

Amelovi roditelji su porijekom iz Bosne, a on je rođen 1996. godine u Piacenzi. Nakon što je završio gimnaziju najboljom ocjenom, odlučio se na studij stomatologije.

– Stomatologija, bez sumnje, zahtjeva trud. Proveo sam, i dan danas provodim, dosta vremena u druženju s knjigama i zaista vrijedi pravilo: nije naporno učiti dugo ako se voli to što se uči – tvrdi on.

Amel navodi da jeitalijanska stomatologija poznata u svijetu, a da obrazovni sistem Italije općenito pruža mnogo.

– Naši profesori su veoma cijenjeni diljem svijeta. Osim teorije, imamo kvalitetnu praksu. Generalno, uvijek hvalim obrazovni sistem Italije. Država omogućava svima da studiraju. Na državnim fakultetima upis je prilagođen ekonomskom statusu porodice studenta. Dakle, jedino je važno polagati ispite na vrijeme – kazao nam je on.

Amel je jedan semestar proveo u Poljskoj, na razmjeni studenata, a za Preporod.info je ispričao neka od svojih iskustava boravka u Polsjkoj.

 – Već od prve godine studija sam bio upoznat sa programom Erasmus+, tj. razmjenom studenata, a čim se ukazala mogućnost potrudio sam se da budem dijelom ove priče. Kao što sam ranije pomenuo, veoma sam zadovoljan svojim fakultetom u Italiji, znao sam šta ostavljam ali nisam mogao znati šta me očekuje, ali povrh svega znao  sam da mi novo iskustvo pruža više nego ostajanje u istom krugu. Prije odlaska, nisam znao šta tačno, ali bio sam uvjeren da će me ovo iskustvo na neki način promijeniti. I tako je bilo, kako profesionalno, a posebno kao insana –  kazao je on.

U Poljskoj je bio raspoređen na fakultetu u gradu Lodz.

 – Bolnica gdje su se održavala predavanja, ali i praksaizgrađena je prije koju godinu. Često u stomatologijiisti tretman može da se odradi sa različitim metodama a neke u Poljskoj su bile za mene nove. To je omogućilo da vidim i naučim neke stvari, što ne bih mogao da sam ostao u Italiji. Trudio sam se da se prilagodim raznim situacijama, od boravka u stanu sa nepoznatim osobama do svakodnevne interakcije sa lokalnim ljudima. Druženja su mi najviše i značila. U svojoj diviziji na fakultetu imao sam priliku upoznati studente porijeklom iz cijelog svijeta. Iskoristio sam svoj boravak u Poljskoj da istražujem zemlju. Posjetio sam sve najvažnije poljske destinacije – ispričao je.

Prisjetio se da je upoznao još jednog studenta porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

– Nisam očekivao da ću sresti nekoga porijkelom iz Bosne, ali sudbina je htjela da upoznam jednog momaka, baš na fakultetu. On je rođen u Norveškoj. Komunicirali smo na bosanskom jeziku, iako njegov bosanski nije bio toliko dobar. Također, ističem iskustvo obavljanja džuma namaza u Poljskoj. Naime, u Poljskoj nije lahko naći mesdžid za klanjanje. Ja sam imao priliku obići samo dvije prave džamije, jednu u Varšavi, jednu u Gdanjsku. Međutim, hvala Allahu, saznao sam da se džuma namaz obavlja u jednom studentskim domu, koji srećom, nije bio previše udaljen od moje bolnice. Tako sam stizao klanjati. U zadnjem mjesecu boravka slučajno sam saznao i informaciju, koja me skroz iznenadila. U bolnici, gdje sam bio svaki dan, tako blizu, bila je jedna soba namijenjena za molitvu. Iskoristio sam je nekoliko puta. Žao mi je što za nju nisam ranije saznao – kazao je Silnović.

O planovima za budućnost dodao je da mu je prioritet učenje i što više sticati znanje.

 – Planiram privesti kraju studije u 2021. godini. Nije isključeno da ću jednog dana otvoriti svoju ordinaciju, možda čak u Bosni. Želim razmišljati o opciji povratka u Bosnu. Dobro znam šta za mene znači Bosna i znam koliko je volim. Roditelji su me stalno vodili u Bosnu i na tome im ne mogu dovoljno zahvaliti. To me usmjerilo na pravi put – ističe on.

Na kraju je podsjetio na značaj truda i individualnih rezultata koji doprinose i uspjehu cijele zajednice.

– Bošnjaci u Bosni i širom svijeta nižu brojne uspjehe. Pozivam omladinu da se nikad ne zasitimo znanja. Znanje uzdiže insana. Nismo ni svjesni koliko smo sretni zbog blagodati koje imamo, naše je samo da iskoristimo to, čvrsto se držeći zdravih principa i njegujući svoj identitet – poručio je Silnović.

(R.A./Preporod.info) 

 

 

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related