Amina Hasanović iz Sjedinjenih Država: Želja mi je ostati životni advokat za Bosnu i Hercegovinu

Date:

Bosna i Hercegovina u mladim ljudima koji žive van svoje domovine zasigurno ima vrijedne ambasadore i promotore svoje historije, kulture, običaja i tradicije. Gdje god da se pojave, o Bosni i Hercegovini će govoriti, boriti se za njen ugled i dobre međunarodne odnose u svijetu.

Amina Hasanović učenica je koja sa porodicom živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u slobodno vrijeme piše i istražuje o prošlosti Bosne i Hercegovine a jasno je u svoj fokus postavila misiju da o svojoj domovini govori u SAD-u i upozna svoje prijatelje, ali i američku javnost o ne tako dalekoj prošlosti – danima u kojima je na bosanskom tlu počinjen genocid nad jednim narodom: Bošnjacima.

Na portalu Jaguardian.org Amina je napisala tekst pod naslovom “Ponovno razdvajanje: bosanskohercegovački građani suočavaju se s poznatim nemirom” u kojem je potencijalne američke čitatelje upoznala sa najvažnijim činjenicama koje je neophodno znati o vremenu devedesetih godina u Bosni i Hercegovini. Brojni su sagovornici uzeli učešće i odazvali se njenom pozivu prilikom pisanja teksta i koji su na jedinstven način posvjedočili onome što je značilo agresiju na našu domovinu.

– Politička situacija u Bosni i Hercegovini svakodnevno odzvanja u mom domu i za našom sofrom, pošto je moja majka preživjela rat, preselila se u Ameriku 1998. godine. Svu tugu koju je proživjela s porodicom osjećale smo sestra i ja i s tim odrasle – kaže Hasanović.

Žurnalistika, prema njenom mišljenju mora biti izvor istine, pa tako da se i svi narodi na zemlji predstave jednakim.

– Dok sam istraživala, shvatila sam da narod Bosne i Hercegovine nije imao dobru medijsku podršku od koje zavise političke odluke donesene 1992. godine pa sve do danas. Vjerujem da, ako se borimo za istinu i prema tome živimo i radimo, možemo očekivati da će upravo istina biti faktor koji će donijeti mir na Balkanu – dodala je.

U njenom radu brojni su sagovornici, a ističe kako je imala intervju sa novinarom Salihom Brkićem, nanom Emirom koja je za vrijeme agresije izgubila veći dio rodbine, rodicom Nejrom koja je rođena nakon 1995. godine ali i Aminom Sejfić, projekt asistenticom u Centru za postkonfliktna istraživanja i mladom dopisnicom multimedijalne platforme Balkan Diskurs.

– Moj cilj je bio da dobijem odgovore od osoba različite životne dobi i drugačijeg političkog pogleda – objašnjava Amina.

Na spomenutom web portalu pisala je s ciljem da se sazna više o Bosni i Hercegovini, a to će, kaže ona, biti i njena misija u budućnosti.

– Moja je želja da ostanem životni advokat za Bosnu i Hercegovinu kako bih upoznala širu javnost o tome šta se tamo sve desilo i šta se dešava. Nadam se da će ono o čemu ja pišem donijeti prosperitet kako bi i mladi ljudi znali čuvati svoju domovinu – objašnjava.

Spomenula je i to kako Bosnu u duši osjeti, često joj nedostaje toplina familije i gostoprimstvo nakon što se ponovo vrati nazad u Sjedinjene Države, no smatra kako je potencijal naše domovine mnogo veći, ali da joj smeta zaostalost u napretku kada se govori o generalnom stanju.

U svojoj školi često priređuje prezentacije koje govore o Bosni i Hercegovini.

– Učenici i nastavnici ostanu u šoku kako se malo zna o genocidu koji je počinjen prije samo 26 godina u srcu Evrope. Nadam se da ću doprinijeti time što ću pisati kako bi sve veći broj Amerikanaca ali i šire saznao o tome kroz šta je sve Bosna prošla – kaže Amina.

Gostujući u omladinskoj emisiji Skripta na Radiju BIR, poslala je i poruku mladim ljudima u našoj domovini. Poručuje da nikad ne zaborave sopstvene vrijednosti, i da bi se promjena desila, moraju osjetiti promjenu na sebi, zapamtiti prošlost kako bismo crpili poruke i tako gradili budućnost.

– Posao svih nas je da budemo stablo sa dubokim korjenjem koje će preživjeti i vjetrove i oluje. Duboko vjerujem da svi imaju šansu raditi na promjeni društva, pogotovo nove generacije koje imaju šansu da budu baš ta transformativna promjena koju Bosna i Hercegovina željno iščekuje – zaključila je.

(Kerim Sefer/Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related