Anadolija: Haftar u napadima na Vladu Libije koristi plaćenike iz Sudana

Date:

Turska novinska agencija Anadolija (AA) dokumentirala je dokaze da vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar u napadima na međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije koristi plaćenike iz Sudana.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine i ustanaka koji su u arapskom svijetu poznati pod nazivom Arapsko proljeće. U toj zemlji na sceni je borba između dva centra moći.

Na jednoj strani je Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju koja uživa priznanje međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije, a s druge strane pučista general Khalifa Haftar koji ima podršku nekoliko država, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku.

Haftarovu takozvanu “Nacionalnu vojsku Libije“ podržavaju i pripadnici sudanske grupe plaćenika Janjaweed, kao i brojni drugi plaćenici poput pripadnika pobunjeničkih grupa iz Čada i plaćenici ruske Wagner Group.

Haftar i njegovi saveznici ustrajno poriču prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji, iako je njihovo prisustvo u Haftarovim redovima u Libiji detaljno navedeno u izvještajima Ujedinjenih nacija u kojima se navodi da su ti plaćenici u Libiju poslani uglavnom vrbovanjem i prevarama koje je vršila sigurnosna kompanija “Blackshield“ sa sjedištem u Ujedinjenim arapskim Emiratima

Sudanski ratnici u Libiji otkriveni su i vizuelnim sadržajima

Međunarodni mediji uglavnom su pisali o prisustvu sudanskih ratnika u Libiji, a reporteri AA su to dokumentovali i snimcima.

Istraživanje je počelo pregledom svih tekstova i izvještaja u kojima se pominju termini “plaćeni ratnici iz Sudana“ i “Libija“. Utvrđeno je da ratnici iz Sudana prvo idu na tromjesečnu obuku u regiju Al-Ghayathi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a da potom budu prebačeni na vojne aerodrome u libijskim gradovima pod Haftarovom kontrolom, odnosno u Benghazi, Sirte, Ras Lanudi i Al-Jufru.

Potom su pregledani vizualni podaci sudanskih boraca širom Libije. Videozapisi snimljeni na mjestima koja nije bilo moguće provjeriti su eliminirani.

Među nekoliko preostalih videozapisa odabran je i analiziran video pod nazivom “Sudanski plaćenici bore se za Haftara u Benghaziju”.

Video snimak iz Benghazija poslužio kao osnova istraživanja

Nalog na društvenim medijima koji je objavio video aktivno se koristio za dijeljenje snimaka iz Libije, povećavajući mogućnost da je dotični video snimljen u Bengaziju. Za provjeru videa korištena je i tehnika mapiranja.

Na snimku se vidi kako grupa između 100 i 200 sudanskih ratnika polaže zakletvu da će se boriti u Haftarovim redovima, a na osnovu objekata sa snimka je načinjen katrografski prikaz lokacije iz ptičije perspektive.

Iako je snimak nastao u gustoj magli, ipak se jasno u pozadini vide dva velika spremnika za gorivo i industrijski elektrodistribucijski stubovi što implicira da se radilo prije o kompleksu naftne rafinerije, nego li o vojnoj bazi.

Posredstvom satelitskog servisa Google Earth pregledane su sve rafinerije na području Benghazija, ali niti jedna rasporedom objekata i zgrada nije odgovarala tlocrtu kojeg je sačinila reporterska ekipa AA.

Detaljno pregledani satelitski snimci svih rafinerija

Reporteri su potom napravili listu svih rafinerija u Libiji i počeli detaljno pregledati njihove satelitske snimke.

Na spisku se nalazilo ukupno 55 rafinerija, a traženom rasporedu objekata sa karte odgovarala je rafinerija u blizini Al-Jufra koja je bila 51. na spisku. Raspored objekata i zgrada u toj rafineriji u velikoj mjeri se podudarao sa mapom koju su napravili reporteri AA.

Međutim, istraživanje je nastavljen s obzirom da je satelitski snimak rafinerije posljednji put ažuriran 2016. godine i da je bilo nekih razlika u objektima.

Pretragom društvenih mreža po nazivu na rafinerije pronađen je nalog na Facebooku na kojem je objavljeno više od 2.000 fotografija toj kompleksa.

Fotografije s tog naloga su upoređene s mapom koju su reporteri AA sačinili i ovog puta su se u potpunosti poklapali objekti i njihov raspored na fotografijama i mapi.

Tako je utvrđeno da je snimak na kojem sudanski plaćenici polažu zakletvu Haftaru snimljen u kompleksu rafinerije Zella 74-B kod Al-Jufre.

Pažljivom analizom na taj način je dokumentovano opovrgnuta tvrdnja Haftarovog tabora da u Libiji nema stranih ratnika iz Sudana.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related