Anketa: Dr. Amir Karić o događajima koji su obilježili 2019. godinu

Date:

Na kraju 2019. godine zamolili smo čitaoce Preporoda iz različitih društvenih oblasti da komentiraju stanje u kojem ispraćamo ovu godinu, događaje, pozitivne ili negativne, koji su, prema njihovom mišljenju, obilježili proteklu godinu ili koji zavrjeđuju posebnu pažnju.

Dr. Amir Karić, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli:

Događaj koji je pozitivno obilježio 2019. godinu je trijumf pravde u slučaju tužbe učenika i njihovih roditelja Bošnjaka iz Vrbanjaca i u slučaju tužbe Fate Orlović u vezi s nelegalnom gradnjom crke u dvorištu njene kuće u Konjević-Polju.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da je učenicima povrijeđeno pravo koje proistječe iz Ustava Bosne i Hercegovine kao i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Kasnije je i Vrhovni sud RS donio presudu kojom se usvaja žalba stotinu dvadeset i osmero učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju osnovnu školu u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši.  

Učenici i njihovi roditelji su dobili satisfakciju za svoju dugogodišnju borbu za ustavno pravo da slušaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta, u čemu su oni posebno naglašavali pravo na službeno imenovanje maternjeg jezika i nastavnog predmeta bosanski jezik u svim dokumentima koji se vode i izdaju od strane škole.  

Drugi je slučaj presuda Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Fate Orlović, kojom je naloženo javnim vlastima da uklone crkvu sa imanja Fate Orlović, koju je tamo nelegalno sagradila Srpska pravoslavna crkva 1998. godine.  

Herojsko dostojanstvo, svijest i upornost Fate Orlović iz Konjević-Polja i roditelja i učenika iz Vrbanjaca, Konjević-Polja i drugih mjesta trebaju ostati velikim slovima upisani u bosanskohercegovačku i bošnjačku historiju.

S druge strane, anemičnost institucija javne vlasti, a moglo bi se reći i humanitarnih organizacija, u pogledu masovnog dolaska migranata u našu zemlju, i (ne)briga o njima u svakom pogledu, jedna je od pojava za koju se može reći da je negativno obilježila proteklu godinu u našoj zemlji.     

(E.S./Preporod)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related