Anketa: Muftija travnički o događajima koji su obilježili 2019. godinu

Date:

Na kraju 2019. godine zamolili smo čitaoce Preporoda iz različitih društvenih oblasti da komentiraju stanje u kojem ispraćamo ovu godinu, događaje, pozitivne ili negativne, koji su, prema njihovom mišljenju, obilježili proteklu godinu ili koji zavrjeđuju posebnu pažnju

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović: 

Od pozitivnih događaja koji su obilježili 2019. godinu u Bosni i Hercegovini za ovu priliku izdvojio bih akciju Islamske zajednice u BiH protiv poroka kockanja.

Imajući u vidu ogromnu štetu koju kockanje i ostale igre na sreću nanose psihofizičkom zdravlju pojedinaca, odnosima među ljudima i ekonomskom stanju kako pojedinca tako i društva, smatram da je ta akcija Islamske zajednice od izuzetnog značaja.

Kao što je poznato, na tu temu održane su brojne hutbe u našim džematima širom BiH, organizovani su stručni seminari i simpoziji, članovi Mreže mladih IZ angažovani su za određene ankete i istraživanja, itd. Uvjeren sam da je ta akcija već dala određene rezultate, naročito na planu preventive, ali smatram da je treba nastaviti i ubuduće, s tim što se u nju trebaju uključiti svi segmenti društva: razni nivoi vlasti, odgojno-obrazovne ustanove, mediji, organi sigurnosti, stručnjaci raznih profila, porodica itd.

Što se tiče negativnih događaja, ovom prilikom ukazao bih na „bijelu kugu“, tj. sve izraženiju pojavu slabljenja nataliteta, koja je usko povezana sa sve manjim brojem sklapanja brakova, te povećanim brojem razvoda.

Islam svojim pripadnicima preporučuje čednost i poštenje, te traži od njih da se klone svakog oblika nemorala i nepoštenja, jer to slabi i pojedinca i zajednicu, te vodi kolapsu kompletnog društva.

U tom smislu, u današnje vrijeme svjedoci smo povećanog broja nemorala, kriminala, krađe, alkohola, droge, abortusa, ubistava i samoubistava i drugih vrsta zla. Umjesto toga, islam od vjernika traži da sklapaju halal brakove dok mognu, da rađaju djecu u većem broju, te da ih u lijepoj bračnoj atmosferi odgajaju na najljepši način.

Generacija odgojena u takvoj atmosferi može, uz Allahovu pomoć, biti garant opstanka i napretka naše države i njenih stanovnika.

(E.S./Preporod)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related