Anketa: Mulaosmanović o događajima koji su obilježili 2019. godinu

0
37

Na kraju 2019. godine zamolili smo čitaoce Preporoda iz različitih društvenih oblasti da komentiraju stanje u kojem ispraćamo ovu godinu, događaje, pozitivne ili negativne, koji su, prema njihovom mišljenju, obilježili proteklu godinu ili koji zavrjeđuju posebnu pažnju

Vanr. prof. dr. Admir Mulaosmanović, Program društvenih i političkih nauka/IUS: 

– Godina 2019. u Bosni i Hercegovini će ostati upamćena po nizu značajnih događaja. Ukupni društveno-politički odnosi su, nažalost, mnoge stvari negativno konotirali što nas je, opet, dovodilo do velikih debata u kojima je država predstavljana slabom, nemoćnom i neodgovornom. Nerijetko je to bio i realan prikaz i presjek stanja. Također je to umnogome definiralo ukupnu društvenu klimu u kojoj su beznađe i neperspektivnost često spominjani, a što je između ostalog pomagalo mnogim našim sugrađanima da napuste domovinu.

Nadam se da mnogi od njih nisu trajno napustili zemlju i da će njihov povratak biti skora realnost. Zbog svega toga proces formiranja Vijeća ministara u čijem središtu se nalazilo pitanje nastavka saradnje BiH sa NATO savezom smatram najpozitivnijim događajem. Istrajnost na pitanju supremacije države nad nižim administrativnim jedinicama i insistiranje na vladavini zakona je morala ići do kraja i sa konkretnom političkom pobjedom.

Često je ovaj tvrdi stav ljudima ostajao maglovit i nisu uspijevali razumjeti složenost i težinu samoga problema, no, vjerujem da im je sada, na kraju godine, kada je ova politička bitka dobivena postalo dosta jasnije. Ipak je na kraju Bosna i Hercegovina nedvojbeno potvrdila svoje ovlasti i otpočela saradnju sa najmoćnijom vojnom organizacijom na višem i kvalitativno sadržajnijem nivou. Upravo ova saradnja i njen nezaustavljivi kontinuirani napredak u narednim godinama predstavljaju jak garant sigurnosti države i njene prosperitetnosti.

Kao negativnu stvar vidim događaje u kojima su stradali ljudi. Prvenstveno tu mislim na slučaj “Gačić“. Napad osobe sa psihičkim problemima na prodavača i njegovo ubojstvo na konjičkom području, a potom i ubojstvo policajca na području općine Hadžići čitavo društvo su doveli u jedno stanje kolektivne psihoze pa čak i straha. Posebno jer je tome prethodilo ubojstvo dvojice sarajevskih policajaca i niz nesreća gdje se izdvaja ona u Starom Vitezu u kojoj je pijani vozač usmrtio majku i dijete, a nekoliko djece teško ozlijedio.

Osjećaj nesigurnosti i događaji koji su imali takve negativne posljedice nažalost zatresli su temelje našega društva i natjerali nas da počnemo vrlo ozbiljno razmišljati o recentnim devijacijama i općim negativnim trendovima. Kažem trendovima jer je nažalost konzumiranje opijata u porastu, kao i teški kriminal u kojem je život imaginarnog suparnika i neprijatelja potpuno obezvrijeđen, do čina njegove svirepe likvidacije. Ovaj put je postao izborom određenog broja mladih ljudi i moramo se kao društvo duboko zabrinuti nad tom činjenicom.

S tim u vezi uloga vjerskih zajednica, političkih faktora i institucija dobiva na specifičnoj težini. Zlo i njegovi efekti se nikada neće u potpunosti iskorijeniti, no, rad na njegovom iskorjenjivanju je nužan preduvjet prevenciji događaja sa tragičnim posljedicama.

(E.S./Preporod)