Antarktik: Turski tim stigao na odredište u okviru istraživačke misije

Tim koji čini Četvrtu nacionalnu misiju Turske stigao je na Antarktik na kojem će u narednim sedmicama raditi na ukupno 15 projekata, potvrdio je ministar industrije i tehnologije Mustaf Varank..

Varank je u pisanoj izjavi naveo kako je turski tim stigao na Antarktik, a riječ je o projektu koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Turske, a u koordinaciji Ministarstva industrije i tehnologije Instituta za antarktička istraživanja (KARE).

Kazao je kako će turski tim provesti naučne studije na otoku Horseshoe, gdje se nalazi privremeni turski naučni kamp.

 – Naš tim od 24 osobe izvest će ukupno 15 projekata, poručio je Varank.

Ministar je dodao kako je naučni tim iz Turske krenuo 9. februara, a prva odrednica bio je brazilski Sao Paulo, zatim čileanski Santiago, odakle su preko Punta Arenasa stigli u Puerto Williams.

Puerto Williams slovi za najudaljenije mjesto na južnoj zemljinoj polutki, a turski tim je tu proveo tri dana te nastavio put ka antarktičkom otoku King George.

Shodno međunarodnim pravilima koja važe na Antarktiku, svi članovi tima su pri izlasku iz aviona prošli poseban tretman dezinfekcije tijela, odjeće i obuće kako se na Antarktik ne bi donijeli bilo kakvi mikroorganizmi koji mogu ugroziti osjetljivi ekosistem tog kraja svijeta.

Međunarodnim antarktičkim sporazumom iz 1959. godine tim kontinentom upravljaju Naučno vijeće za arktička istraživanja (SCAR) i Vijeće menadžera nacionalnih antarktičkih programa (COMNAP).

Turska je potpisnica Antarktičkog sporazuma, ali bez vlastite naučne baze ima samo status posmatrača na kontinentu koji je predmet brojnih naučnih istraživanja.

Otvaranjem naučne baze Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

(AA)