Apel WHO-u da osudi prekid interneta u zemljama južne Azije

Date:

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava u zajedničkom pismu pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da javno osudi prekid interneta u nekim zemljama čiji cilj je spriječiti obavljanje misije ove međunarodne organizacije.

Također, traži se u pismu da WHO apeluje na vlade da omoguće korištenje interneta kako bi se time dodatno osnažila borba protiv pandemije COVID-19.

Podsjećaju da je prethodnih sedmica značajno porastao broj zemalja u kojima je blokiran ili ograničen pristup internetu.

– Takvi prekidi nekada traju duže, pogađaju mnoge ljude, posebno one ranjive grupe poput izbjeglica – navodi se u pismu, dodajući da je pristup internetu pravo svakog čovjeka.

– Kako se pandemija COVID-19 i dalje širi, takva ograničenja ozbiljno utječu na osnovna prava ljudi koja se tiču slobode izražavanja, privatnosti, pristupa informacijama i zdravlja – navodi se.

Od WHO traže da pozove vlade Bangladeša, Indije, Mijanmara i Pakistana da prestanu sa prekidima interneta.

– Tokom pandemije COVID-19 dodatno je porasla potreba za sigurnim i održivim pristupom informacijskim i komunikacijskim tehnologijama za sve ljude u svijetu – dodaje se.

U pismu se također poziva WHO da potakne vlade zemalja u svijetu da prepoznaju ogroman značaj i ulogu interneta u vrijeme kriza.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related