Arapska liga smatra izraelsku aneksiju Zapadne obale “novim ratnim zločinom”

Date:

Arapska liga saopćila je u četvrtak da izraelski kontroverzni plan da anektira veći dio Zapadne obale predstavlja “novi ratni zločin” nad Palestincima, tokom virtualne konferencije kojom je predsjedavano iz Kaira.

– Provedba planova aneksije bilo kog dijela Palestinskih teritorija okupiranih u 1967., uključujući dolinu Jordana i zemlje na kojoj se nalaze izraelska naselja, predstavlja novi ratni zločin nad palestinskim narodom – navode arapski ministri vanjskih poslova u zajedničkom saopćenju.

Arapska liga također je zatražila od Sjedinjenih Država da “povuku svoju podršku planovima okupacije izraelske vlade”.

Američki predsjednik Donald Trump u januaru je objavio svoj kontroverzni mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Odbačen od Palestinaca i osuđivan od većeg dijela međunarodne zajednice, plan daje Izraelu zeleno svijetlo da anektira jevrejska naselja i ostale strateške teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Koalicijski sporazum izraelske vlade postignut u prošloj sedmici uključuje okvir za provedbu aneksije navedene u planu.

Takva aneksija prekršila bi međunarodno pravo i najvjerovatnije bi pojačala napetosti u nemirnoj regiji.

Palestincima bi se odobrila suverena, ali demilitarizirana država u preostalim dijelovima Zapadne obale i pojasa Gaze, skupa s obećanjima velikih ulaganja.

Prijestonica palestinske države bila bi u predgrađima Jerusalema, svetog grada koji je predmetom brojnih sporenja, i koji bi u potpunosti ostao pod izraelskim suverenitetom.

Palestinci strahuju da bi džamija Al-Aqsa i njeno okruženje – treće najsvetije mjesto Islama – biti praktično pod izraelskom kontrolom.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki upozorio je protiv aneksije na sastanku Arapske lige rekavši da bi to predstavljalo “kraj dvodržavnog rješenja”.

Kazao je da bi taj potez “pretvorio bitku iz političke u beskonačni vjerski rat koji nikada ne bi donio stabilnost, sigurnost ili mir našoj regiji”.

U ponedjeljak su Sjedinjene Države saopćile kako su spremne da priznaju izraelsku aneksiju ključnih dijelova Zapadne obale, ali su također zatražile od nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva da pregovara s Palestincima, prenosi AFP.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related