Arapska liga traži da jemenski Husi budu proglašeni terorističkom organizacijom

Date:

Arapska liga je zatražila da sve zemlje jemenske proiranske Huse proglase terorističkom organizacijom te istakla kako Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju pravo na samoodbranu.

Stalni predstavnici Arapske lige zbog napada Husa 17. januara na Musaffah, u Abu Dhabiju, po zahtjevu UAE vanredno su se sastali u Kairu, u Egiptu, navodi Agencija Anadolija (AA).

Egipatska novinska agencija MENA javila je kako je u deklaraciji na završetku sastanka izražena osuda Arapske lige zbog napada Husa na civile i civilne mete.

Rečeno je kako Husi napadima jasno krše međunarodno pravo i ljudska prava te je upućen poziv “svim zemljama da militante Huse proglase terorističkom organizacijom”.

Istaknuto je i kako se solidarišu s UAE te podržavaju svaki vid mjera koje će biti poduzete za sigurnost zemlje, naroda i onih koji tu žive u cilju očuvanja nacionalnih interesa.

Rečeno je i kako podržavaju pravo UAE, koje proizilazi iz međunarodog prava, na uzvraćanje na napade i samoodbranu.

Anwar Gargash, diplomatski savjetnik predsjednika UAE Khalife bin Zayeda al-Nahyana, ranije je na Twitteru napisao kako postoji konsenzus kada je u pitanju nacrt odluke upućen Arapskoj ligi o proglašenju Husa terorističkom organizacijom.

Jemenski pobunjenici su 17. januara dronovima pogodili tri cisterne u Musaffahu u Abu Dhabiju, a u snažnim eksplozijama i požaru život su izgubile tri, a ranjeno je šest osoba.

Glasnogovornik pokreta Husi Yahya Seri saopćio je da ta organizacija preuzima odgovornost za napad i da se radi o napadima koji su izvedeni dronovima i balističkim projektilima iranske proizvodnje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related