Art radionica akademske kiparice Salihe Hajrić – Izloženi radovi učesnika

Date:

U Likovnoj galeriji Kulturno – sportskog centra (KSC) Bugojno od 11. do 26. augusta realizirana je Art radionica kojom je rukovodila akademska kiparica Saliha Hajrić.

Petnaestak zaljubljenika u likovnu umjetnost je stvaralo, a njihova djela su predstavljena na izložbi u Likovnoj galeriji KSC-a, koju je otvorenom proglasio direktor ovog centra Mirza Idrizović.

– Art radionicom željela sam da potaknem mlade ljude iz Bugojna da pokažu umjetničko stvaralaštvo i umijeće. Ali, kako likovna i primijenjena umjetnost obuhvata progrm umjetničkog izražavanja kroz primjenu raznih tehnika, usmjeren na kreativni rad kroz istraživanje i eksperimentisanje materijalom, ovdje se akcent stavlja na stvaralački proces, a ne na likovni rezultat – kazala je voditeljica radionice Saliha Hajrić.

Za Mineu Grbo aktivnost kroz Art radionicu bila je u biti “stvaranje našeg malog umjetničkog svijeta”.

– Ljudi bar jednom u svom životu pribjegnu umjetnosti, potpuno sami i za sebe. Tako je bilo i u ovom slučaju. Pomoću art radionice smo uspjeli pronaći kanal putem kojeg je prošlo mnoštvo misli – istakla je Minea Grbo.

Za Eminu Duradbegović radionice su bile veoma zanimljive i zabavne, jedan vid svjetla u tamnim “danima korone.”

– Bio je ovo jedan izduvni ventil za sve naše probleme i zabrinutosti. Umjetnost i jeste način na koji sve odmaramo od stvarnosti i bježimo u svijet mašte – poručila je Duradbegović.

Teme radionice bile su crtanje i slikanje po promatranju, crtanje i slikanje slobodnih tema, ljudska figura i pejzaž. Radilo se u tehnikama: olovka, ugljen, suhi i uljani pastel, tempera, akvarel, akril, uljane tehnike i kolaž.  

(Azam Mandžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related